Antena 3 Actualitate Trei tineri au fost reținuți în cazul mormintelor vandalizate din Cimitirul Evreiesc de la Ploiești

Trei tineri au fost reținuți în cazul mormintelor vandalizate din Cimitirul Evreiesc de la Ploiești

de Mia Lungu    |    07 Iun 2021   •   21:20
Trei tineri au fost reținuți în cazul mormintelor vandalizate din Cimitirul Evreiesc de la Ploiești Facebook

Trei tineri au fost reţinuţi, luni, de poliţişti în cazul distrugerii unor monumente funerare din Cimitirul Evreiesc de la Ploieşti, a anunţat Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova.

Trei tineri au fost reţinuţi, luni, de poliţişti în cazul distrugerii unor monumente funerare din Cimitirul Evreiesc de la Ploieşti, a anunţat Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova.

Aceştia vor fi prezentaţi, marţi, unităţii de parchet competente, cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive.

Cinci tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, bănuiţi că au distrus mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Ploieşti, au fost depistaţi şi duşi, luni, la audieri.

"În urma verificărilor şi cercetărilor efectuate de poliţişti, cele cinci persoane bănuite de săvârşirea faptei au fost identificate şi depistate. Este vorba despre tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. Din cercetări, a rezultat faptul că acţiunea persoanelor bănuite nu are legătură cu acţiuni antisemite", a transmis IJP Prahova.

În cauză, poliţiştii Secţiei 2 Ploieşti au deschis un dosar penal pentru profanare de cadavre sau morminte.

"Cu ocazia cercetării la faţa locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monumente fiind găsite sparte. Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte", preciza sursa citată.

Radu Tudor, după ce cimitirul evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat: "Sper ca Iohannis, Cîţu şi Bode să înţeleagă dimensiune acestui act abominabil"

"Cimitirul Evreiesc din Ploiești a fost profanat înaintea vizitei președintelui Israelului în România. Sper că președintele Klaus Iohannis, premierul Cîțu, ministrul de Interne, Bode, să înțeleagă dimensiunea acestui act abominabil.", scrie Radu Tudor. 

"Cei care au săvârșit această crimă să fie prinși de urgență și să înfunde ani mulți pușcăria.

Sunt comportamente criminale, care pot face un rău uriaș țării noastre, dacă nu reacționăm cu maximă fermitate spre condamnarea lor de la cel mai înalt nivel.", a adăugat acesta.

Mai multe monumente funerare din cimitirul evreiesc din Ploieşti au fost vandalizate, iar Poliţia Prahova a deschis deja un dosar penal pentru distrugere. Deocamdată, aceștia nu cunosc cine sunt autorii, dar bănuiesc că ar fi vorba despre un grup de adolescenţi.

"Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme, sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă"

Informaţia legată de distrugerea cimitirului a fost făcută publică pe Facebook, de către deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi?

Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie.

Din nou. PS. : Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook. 

”Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploieşti.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close