Antena 3 CNN Actualitate Budapesta reacţionează după ce ziua Tratatului de la Trianon a devenit sărbătoare oficială în România. "Un act profund ofensator"

Budapesta reacţionează după ce ziua Tratatului de la Trianon a devenit sărbătoare oficială în România. "Un act profund ofensator"

Celebrarea Tratatului de la Trianon sub forma unei sărbători oficiale, în fiecare an, reprezintă un fapt ofensator pentru naţiunea maghiară. Declaraţia aparţine lui Arpad Janos Potapi, secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale în cabinetul premierului maghiar Viktor Orban.

Budapesta reacţionează după ce ziua Tratatului de la Trianon a devenit sărbătoare oficială în România. "Un act profund ofensator"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    19 Noi 2020   •   22:05

"Este uimitor şi trist că, în toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este să adopte o lege care să târască prin noroi drepturile celei mai mari comunităţi naţionale care trăieşte pe teritoriul său (...) Această măsură serveşte doar pentru a provoca tensiuni inutile între naţionalităţile care trăiesc pe teritoriul ţării", consideră secretarul de stat maghiar.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, după ce, la începutul acestei luni, Camera Deputaţilor a adoptat acest text de lege şi a respins solicitarea de reexaminare formulată de preşedinte.

Legea prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, în data de 4 iunie, a unor manifestări cultural-educative şi ştiinţifice având drept obiectiv conştientizarea semnificaţiei şi importanţei Tratat de la Trianon.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, stat învins, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar.

Încheierea Tratatului a consfinţit includerea Transilvaniei în teritoriul României.

×
Subiecte în articol: Trianon sarbatoare reactie Klaus Iohannis
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close