Antena 3 CNN Actualitate 14 ţări participă cu trupe şi avioane la cele mai mari exerciții NATO din acest an - Steadfast Noon

14 ţări participă cu trupe şi avioane la cele mai mari exerciții NATO din acest an - Steadfast Noon

Forțele aeriene din 14 ţări NATO încep de luni unul dintre cele mai mari exerciții din acest an - Steadfast Noon.

14 ţări participă cu trupe şi avioane la cele mai mari exerciții NATO din acest an - Steadfast Noon
Sursa foto: militaryleak.com
de Cristi Popovici    |    15 Oct 2022   •   16:24

Peste 60 de avioane de luptă, de alimentare de recunoaștere şi bombardiere vor survola în special spaţiul aerian al Belgiei, dar şi Marea Nordului şi Marea Britanie.

Exercițiul, care se desfășoară până pe 30 octombrie, este un antrenament anual și, spun reprezentanții NATO, nu are legătură cu evenimentele din Rusia.

Experții spun însă că NATO transmite un mesaj clar lui Vladimir Putin că ţările aliate sunt pregătite pentru orice scenariu şi vor acționa în cazul în care conflictul din Ucraina depășește limitele războiului convențional sau Rusia atacă vreo ţară a blocului Nord-Altantic. *

Exerciţiile vor include avioane de luptă din națiunile aliate, cum ar fi Belgia și Germania, care pot transporta bombe nucleare tip B61 furnizate de Statele Unite, precum și bombardiere americane B52.

Cum arată bombardierele- B52

Bombardier strategic cu reacție, subsonic, cu rază lungă de acțiune -  are o performanță superioară la viteze mari subsonice și costuri de operare relativ reduse.

Deşi nu vor fi folosite bombe reale în acest exerciții, scopul lui este de a testa capacitatea aliaților de a efectua lovituri nucleare, spun reprezentanții NATO, într-un comunicat.

Aceste exerciții vin în contextul în care şi Rusia se pregătește pentru o aplicație similară, tot cu avioane capabile să transporte bombe nucleare Tupolev Tu-95.

Exercițiile Rusiei implică în mod normal manevre la scară largă ale forțelor sale nucleare strategice, inclusiv submarine, avioane și rachete.

Toate se întâmplă în contextul în care Putin a ameninţat occidentul cu folosirea armelor nucleare, iar NATO a răspuns că, dacă se întâmplă asta, răspunsul va fi devastator.

×
Subiecte în articol: NATO Steadfast Noon exercitii trupe avioane
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close