Antena 3 CNN Actualitate Tudorel Toader, a făcut anunțul: Pe 27 decembrie voi trimite președintelui Iohannis actele cu privire la revocarea lui Lazăr

Tudorel Toader, a făcut anunțul: Pe 27 decembrie voi trimite președintelui Iohannis actele cu privire la revocarea lui Lazăr

Tudorel Toader, a făcut anunțul: Pe 27 decembrie voi trimite președintelui Iohannis actele cu privire la revocarea lui Lazăr
23 Dec 2018   •   21:45

În urma deciziilor nelegale ale Liviei Stanciu, fostă președintă a Înaltei Curți și a Cristinei Tarcea, actuala președintă, CCR constată nelegalitatea și Înalta Curte de Casație și Justiție este obligată să elibereze pe cei care au fost condamnați în baza completelor nelegal constituite.

Ministrul Justiției a vorbit duminică seară la Sinteza Zilei pentru prima data despre această hotărâre. 

”Justiția trebuie să rămână în slujba cetățeanului, trebuie să îi apere drepturile și judecățile, să îi protejeze valorile fundamentale. După doi ani de zile am văzut și bune și rele. Trebuie să scoatem adevărul la suprafață (...) Dacă vrem să rămânem la nivel de principiu, orice procuror trebuie să știe că face parte din autoritate și nu face parte nici din puterea legislativă și nici din puterea executivă, nu se poate substitui. Decizia privind conflictul juridic, trebuie să zăbovim mai mult. La ministerul Justiției am motivat conflictul juridic de natură constituțională. Dacă legea încă din 2014 spune că acel complet din 5 se trage la sorți, se trage aleatoriu, nu poți să vii oricine ai fi să alegi pe cine vrei. 

Dacă vrem să rămânem la nivel de principiu, orice procuror trebuie să știe că face parte din autoritate și nu face parte nici din puterea legislativă și nici din puterea executivă, nu se paote substitui. Decizia privind conflictul juridic, trebuie să zăbovim mai mult. La ministerul Justiției am motivat conflictul juridic de natură constituțională. Dacă legea încă din 2014 spune că acel complet din 5 se trage la sorți, se trage aleatoriu, nu poți să vii oricine ai fi să alegi pe cine vrei”, a declarat Toader.

Faptul că judecătorii n-au fost numiți după lege la ÎCCJ, ministrul Justiției consideră că acesta e un act de sfidare.

„Suntem în zile de sărbătoare, dar dacă folosesc un termen foarte potrivit și adevărat eu n-aș vorbi de eroare. Judecătorii la nivelul acela nu pot fi în eroare. Eroarea e exclusă. După părearea mea a fost o evidentă sfidare. Aveam o polemică cu doamna președinte care spunea că autorul sesizării a uitat să citească un articol. Nu-i suficient sî citești un alineat sau dacă îl citești trebuie să-l respecți. De ce exclud starea de eroare? A venit legea de modificare a legilor justiției, a treia oară, și spuneau că se trag la sorți. Dacă nici așa n-au înțeles...”, a declarat ministrul Justiției.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit cu explicații privind semnarea actelor prin care Elena Udrea va fi eliberată din penitenciarul din Costa Rica.

"Așa spune legea.  Am semnat pentru că tribunalul de executare din Capitală a decis că nu mai avem putere să menținem decizia. Eu ce era să fac, să nu semnez documentele? Este o obligație legală. Ce mi-ar fi zis mie românii că Înalta Curte spune se suspendă și ministrul Justiției spune nu, stai acolo. Ăla era un abuz pe față", a declarat Tudorel Toader

Ministrul Justiției a vorbit și de recursul compensatoriu. Toader susține că acest proiect a venit la recomandarea CEDO.

”România are foarte multe condamnări la CEDO pe condiții necorespunzătoare din penitenciare. România a primit acea decizie pilot prin care au fost adunat foarte multe cauze și ni s-a cerut o soluție pentru a remedia situația în penitenciare. Noi nu am inventat acest recurs compensatoriu. CEDO recomandă ca statele care au astfel de probleme să acorde zile considerate ca executate la 30, în condiții necorespunzătoare. Proiectul de lege a plecat din 2016, după aceea s-a dus la CSM, după aceea legea a intrat în vigoare la puțin timp de când am devenit ministru”, a mai delarat Toader.

Tudorel Toader anunţă când va trimite preşedintelui Klaus Iohannis documentele cu privire la revocarea lui Augustin Lazăr. 

”În data de 27 decembrie dimineața, voi trimite preşedintelui Klaus Iohannis, documentele privitoare la revocarea lui Augustin Lazăr. Eu am pregătit actele. Mă bazez pe 132 din Constituție. Mă bazez pe raportul de evaluare pe care l-am făcut, mă bazez şi pe clarificările aduse prin decizia CCR 358. În opinia mea, nu putem călca în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general”, a zis Toader.

Ministrul Justiției a vorbit și despre subiectul cu privire la condurecerea DNA.
”Revin la Klaus Iohannis cu cele cinci vechi propuneri pentru conducerea DNA. Da, sunt aceleași propuneri, inclusiv Adina Florea. Vreau să îi arăt președintelui că nu există nelegalitatea la care s-a referit”, a zis Tudorel Toader.

 

×
Subiecte în articol: tudorel toader declaraţie Klaus Iohannis
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close