Antena 3 CNN Actualitate Tudorel Toader, explicații despre secția de investigare a infracțiunilor din Justiție: Nu apare o competență nouă

Tudorel Toader, explicații despre secția de investigare a infracțiunilor din Justiție: Nu apare o competență nouă

Tudorel Toader, explicații despre secția de investigare a infracțiunilor din Justiție: Nu apare o competență nouă
31 Iul 2018   •   15:20

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că prin înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie nu va apărea o competenţă nouă, ci doar se va transfera această competenţă de la Direcţia Naţională Anticorupţie la Ministerul Public, făcând referire şi la cele 300 de dosare privind magistraţi care se află la DNA

"În primul rând, nu apare o competenţă nouă în Ministerul Public. Era o competenţă la DNA, care se transferă la Ministerul Public. Deci, nu e ceva, o competenţă nouă, care după părerea mea să justifice procurori pentru suplimentarea schemei. Nu înseamnă că trebuie să-i luăm pe actualii de la DNA să-i ducem la Ministerul Public", a spus Toader într-un interviu la DC News. 

El a explicat că, potrivit noii legi, Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii îi va numi pe cei care vor face parte din această Secţie, dintre cei care îndeplinesc condiţiile legale şi îşi doresc o astfel de activitate. 

"Eu cred că vor fi selectaţi dintre actualii procurori şi se va modifica schema de personal a respectivei unităţi. Dacă era o competenţă nouă care i-ar fi revenit Ministerului Public, atunci aveam nevoie de suplimentarea schemei aferente acestei competenţe, dar ea se transferă doar de la Direcţia Naţională la Ministerul Public. Chiar ieri am primit de la procurorul general întrebarea dacă cei 15 vor fi noi prin suplimentarea schemei sau cei 15 vor fi cooptaţi din rândul parchetelor din ţară, desigur, care îndeplinesc condiţiile, urmând ca ulterior să modificăm statele de funcţii. Astăzi pregătesc răspunsul şi îl vom comunica", a mai spus Toader. 

El a adăugat că înfiinţarea acestei Secţii speciale, care "a stârnit atâta opoziţie, atâtea critici, atâtea temeri, pe de altă parte cred că şi multă speranţă", va face ca magistraţii să nu mai resimtă "acea posibilă presiune asupra modului în care soluţionează cauze", fie că este vorba de urmărire penală, fie că este vorba de judecată. 

"Dar aici, chiar dacă în opinia aceea interimară exprimată de Comisia de la Veneţia se sugerează posibila regândire a înfiinţării Secţiei speciale, eu am spus că, prin înfiinţarea Secţiei speciale, practic, nu se modifică nimic. Dacă un magistrat este bănuit de comiterea unei fapte penale prevăzută în Codul penal sau într-o lege specială, el va fi anchetat, se va verifica dacă fapta există sau nu, dacă e reală, tot de către un procuror. Va fi verificat, urmărit tot după exigenţele Codului penal, Codului de procedură penală, practic ce se schimbă prin înfiinţarea secţiei, doar că procurorii aceia în număr de maxim 15 din Secţie nu vor mai fi în curtea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ci vor fi în curtea Ministerului Public. Până la urmă, nu se schimbă regulile, nu se schimbă normele, tot procurorul urmăreşte", a afirmat Toader. 

×
Subiecte în articol: DNA tudorel toader Parchetul general
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close