Antena 3 CNN Actualitate Tudorel Toader: Iohannis trebuie să-l revoce pe Lazăr

Tudorel Toader: Iohannis trebuie să-l revoce pe Lazăr

Tudorel Toader: Iohannis trebuie să-l revoce pe Lazăr
27 Dec 2018   •   08:18

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut o serie de declarații în ceea ce privește revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. 

De asemenea, ministrul Justiției a mărturisit că nu este interesat de vreo funcție de europarlamentar. 

„Aș vrea să vă răspund la o întrebare, mai curând la o afirmație care se tot repetă în spațiul public, cum că aș fi interesat de funcția de europarlamentar, mai nou de comisar european. Am spus-o și o repet că nu am vorbit cu nimeni despre acest subiect și nu intră în preocupările mele”, a spus ministrul Justiției.  

Tudorel Toader a afirmat că în cursul zilei de joi va trimite solicitarea oficială de revocare a lui Augustin Lazăr. 

„Spuneam că astăzi voi trimite la președintele Republicii solicitarea oficială de revocare din funcție a procurorului general al României. Veți spune de ce, veți spune că au trecut aproape două luni de zile. Dumneavoastră cunoașteți procedurile care s-au derulat până în prezent, știți că procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Nu e de înțeles pentru că s-a adresat Curții de Apel din Alba Iulia, ca persoană fizică, dar eu am evaluat nu persoana fizică, ci procurorul general. Nu m-am referit la viața privată, m-am referit la deficiențele manageriale de care a dat dovadă. Secția de procurori, chiar dacă a dat aviz negativ, s-a referit tot la procurorul general și nu la persoana fizică”, a spus Toader. 

„Regulator de competență este Înalta Curte care va decide cine e competent să soluționeze cererea de verificare, constatare a legalității sau nelegalității raportului de evaluare. Instanța Supremă va decide, va motiva, va trimite dosarul și vom intra probabil în ianuarie-februarie. Mai mult a ridicat o excepție de neconstituționalitate, dar nu a criticat, n-a cerut Curții Constituționale să verifice dacă ceva din legea care dă ministrului Justiției competența evaluării procurorului general e în acord cu Constituția. A solicitat ceva ce nu are legătură cu cauza”. 

„Consider că această procedură, această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei, cu raportul de evaluare și procedura de revocare, astăzi voi trimite la președintele Republicii solicitarea oficială de revocare din funcție, bazându-mă pe trei elemente: raportul de evaluare în baza legii, articolul 132 din Constituție, decizia Curții Constituționale 358. Tot astăzi voi trimite la președintele Republicii, voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcții de conducere pe care președintele i-a refuzat, spunând că propunerea făcută de ministrul Justiției are aspecte de nelegalitate, și anume că dosarele candidaților nu conțin acea adeverință de la CNSAS”. 

Ministrul Justiției a făcut și un atac la adresa lui Klaus Iohannis, spunând că președintele dă mai întâi răspunsuri și abia apoi caută argumentele pe care se bazează acestea. 

„Președintele a făcut, cum de regulă face, dă răspunsul și apoi se documentează pe ce bazează răspunsul. Voi vedea ce voi face astăzi, vom vedea ce va face președintele și vom avea și noi o altă abordare, în contextul legii, evident”, a mai spus Tudorel Toader. 

 

×
Subiecte în articol: tudorel toader Klaus Iohannis
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close