Antena 3 CNN Actualitate Marile tunuri date în pandemie. Compania de stat Unifarm a păgubit statul cu 500.000 de euro, fostul şef trimis în judecată

Marile tunuri date în pandemie. Compania de stat Unifarm a păgubit statul cu 500.000 de euro, fostul şef trimis în judecată

România a păşit cu stângul în anul pandemiei 2020. Luaţi pe nepregătite, guvernanţii au dat verde la achiziţii directe, la orice preţ, în condiţiile în care ţara noastră nu avea nici măşti, nici mănuşi, nici combinezoane, nici ventilatoare sau izolete.

Marile tunuri date în pandemie. Compania de stat Unifarm a păgubit statul cu 500.000 de euro, fostul şef trimis în judecată
Sursa foto: pixabay.com
de Alina Manolache    |    26 Feb 2021   •   10:08

În faţa depozitelor goale, nu puţine au fost firmele care au profitat la maximum de situaţie şi au importat echipamente medicale pe care le-au vândut apoi spitalelor şi populaţiei la preţuri exorbitante. 

Unele dintre ele nici măcar nu erau conforme şi puneau şi mai mult populaţia în pericol. Ca un blestem românesc, compania care a păgubit cel mai mult statul în an de criză maximă a fost chiar a statului - Unifarm. 

Fostul director, Adrian Ionel, este trimis în judecată într-un dosar şi este sub control judiciar într-un altul, ambele legate de achiziţiile de anul trecut. 

La nici două luni de la începutul pandemiei, presa a început să relateze neregulile din achiziţiile făcute de compania naţională Unifarm, condusă la acea vreme de Adrian Ionel. 

Măşti la suprapreţ şi de calitate îndoielnică

În mai, Libertatea a dezvăluit că Unifarm cumpărase 1,2 milioane de măşti neconforme din China, de la o firmă care producea pamperşi. Medicii s-au plâns că şi arătau ca atare, iar Belgia, ţara care a lansat alerta, a semnalat că lăsau să treacă nepermis de multe microorganisme, 25%, faţă de 8% cât este limita.

În ciuda defectelor, preţul era de peste 18 lei bucata. În total, Unifarm a plătit 5 milioane de dolari. 

Mai grav este că măştile FFP2, mai proaste decât cele clasice, erau destinate medicilor. Ele au ajuns în 113 spitale din România în perioada în care doctorii şi asistentele erau supuşi riscului maxim. Firma chineză se numea Daddy Baby, iar cea care le-a importat Ducos Trading. 

Pe lângă problemele de calitate, toată lumea s-a întrebat de ce compania naţională nu importa direct echipamentele medicale, deşi lege îi permitea. Ce a făcut totuşi Unifarm a fost să profite la maximum de regulile lejere privind achiziţiile şi să cumpere totul fără licitaţie. 

Fostul director Unifarm a mers mai departe cu achiziţii, până a intrat DNA pe fir

În jur de patru luni, fostul director Adrian Ionel a mers mai departe cu achiziţii care ridicau mari semne de întrebare, până a intrat DNA pe fir. 

În 23 iunie 2020, a fost pus sub control judiciar într-un prim dosar instrumentat de Departamentul Naţional Anticorupţie şi acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane. 

Mai precis, procurorii i-au imputat faptul că ar fi cerut 760.000 de euro unui intermediar pentru ca Unifarm să atribuie un contract de achiziţie a 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale. 

"Cele un milion de măști livrate și receționate în prima tranșă nu erau măști, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract", au arătat procurorii DNA. 

Prejudiciul, 500.000 de euro. Adrian Ionel, trimis în judecată

Prejudiciul ar fi fost de aproape 500.000 de euro. Adrian Ionel este acum trimis în judecată în acest prim dosar. 

După două zile de la trimiterea în judecată în dosarul în care era acuzat că a cerut mită de 760.000 de euro, Adrian Ionel, directorul Unifarm, a fost pus sub control judiciar într-un al doilea dosar pentru abuz în serviciu. 

Ionel a fost acuzat că, fără să respecte vreo procedură, a încredinţat unei firme un contract de achiziţie de 4,5 milioane de lei, contravaloarea a un milion şi jumătate de măşti chirurgicale cu trei pliuri. 

Problema era că firma nu avea la momentul respectiv aviz pentru a importa şi distribui astfel de măşti. Cu toate acestea, la două zile după ce Adrian Ionel a bătut palma cu societatea comercială a şi achitat cea mai mare parte a banilor, 3,6 milioane de lei. 

Unifarm a rămas cu banii daţi şi cu buza umflată, căci firma nu a livrat nicio mască din cele promise. Deşi contractul a fost denunţat, societatea comercială nu a returnat avansul. 

Un an de la primul caz de COVID-19 înregistrat în România

Astăzi se împlineşte un an de la primul caz de COVID-19 înregistrat în România, iar de atunci şi până acum, ţara noastră a depăşit pragul de 20.000 de decese. 

În urmă cu exact 365 de zile, România a înregistrat primul caz de infectare cu virusul ucigaş Sars CoV-2. Pe 26 februarie 2020, autorităţile anunţau că un tânăr de 26 de ani din Gorj, asimptomatic, este pacientul cu numărul 1 din ţară. 

Din acel moment, vieţile tuturor s-au schimbat complet. Iar astazi, la un an de la debutul pandemiei cu restricţii şi multe reguli, suntem la răscruce: specialiştii vorbesc despre valul al treilea, în acelaşi timp însă vine speranţa numită vaccin.

×
Subiecte în articol: măşti unifarm COVID-19
Parteneri
Huiduieli, la concertul Coldplay din București: Manelistul Babasha a cântat cu trupa
x close