Antena 3 CNN Actualitate Turcia a cerut oficial Statelor Unite arestarea clericului Fethullah Gulen în legătură cu tentativa de puci

Turcia a cerut oficial Statelor Unite arestarea clericului Fethullah Gulen în legătură cu tentativa de puci

Turcia a cerut oficial Statelor Unite arestarea clericului Fethullah Gulen în legătură cu tentativa de puci
Sursa foto: Foto: Facebook.com/Fethullah Gulen
13 Sep 2016   •   12:28

Turcia a trimis oficial Statelor Unite solicitarea de arestare a clericului turc Fethullah Gulen sub acuzaţia că a pus la cale tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, au transmis marţi media turce, preluate de agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Ministerul de Justiţie de la Ankara a cerut Washingtonului să îl aresteze pe Gulen, 75 de ani, care trăieşte în exil în SUA din 1999, acuzându-l că a 'ordonat şi condus tentativa de lovitură de stat', a precizat agenţia de presă proguvernamentală Anadolu.

Ankara a solicitat în mai multe rânduri Washingtonului extrădarea lui Gulen, care neagă faptul că a jucat un rol în tentativa de puci. Predicatorul este un fost aliat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, însă legătura lor s-a rupt de câţiva ani.

Turcia îi acuză pe membrii mişcării religioase a lui Gulen că au organizat tentativa de puci din urmă cu două luni, în care militari rebeli au preluat controlul asupra unor tancuri şi avioane de luptă, bombardând parlamentul şi ocupând poduri în încercarea de a prelua puterea.

Preşedintele Erdogan a discutat această chestiune cu omologul său american Barack Obama la summitul G20 din China de la începutul acestei luni. Un oficial de la vârful administraţiei americane a spus la acel moment că Obama i-a explicat lui Erdogan că decizia va fi una juridică, nu politică.

În vizită în Turcia la sfârşitul lunii august, vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că "înţelege sentimentele intense" ale guvernului şi poporului turc pe subiectul Gulen, cerând însă în acelaşi timp probe.

El a adăugat că Turcia trebuie să furnizeze mai multe elemente care să îl incrimineze pe fostul imam, dacă Ankara vrea să obţină extrădarea sa, precizând că nu a fost prezentată 'nicio probă' privind presupusa implicare a acestuia în lovitura de stat ratată.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, o facţiune a armatei s-a răsculat încercând să răstoarne puterea. Ca represalii, Ankara a lansat o campanie de epurări fără precedent în administraţia turcă - armată, justiţie, media, educaţie - pentru a-i alunga pe simpatizanţii lui Gulen. Tentativa de lovitură de stat s-a soldat cu peste 270 de morţi

×
Subiecte în articol: Fethullah Gulen
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close