Antena 3 CNN Actualitate Erdogan cere ajutorul Germaniei pentru reprimarea adversarilor săi

Erdogan cere ajutorul Germaniei pentru reprimarea adversarilor săi

Erdogan cere ajutorul Germaniei pentru reprimarea adversarilor săi
Sursa foto: Foto. pixabay.com
20 Aug 2016   •   17:52

Guvernul turc a trimis autorităţilor germane solicitări pentru 40 de percheziţii şi trei extrădări legate de presupuşi susţinători ai clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că s-ar afla în spatele loviturii de stat eşuate de luna trecută din Turcia, scrie sâmbătă revista Der Spiegel, scrie Reuters.

Citând documente clasificate, Der Spiegel afirmă că serviciul de informaţii turc a cerut ajutorul agenţiei germane de informaţii externe (BND) pentru prinderea susţinătorilor lui Gulen din Germania.

Revista precizează că serviciul secret turc ar dori ca BND să-şi folosească influenţa pentru a-i determina pe parlamentarii germani să ia măsuri împotriva susţinătorilor lui Gulen şi să-i extrădeze în Turcia.

Contactat, un purtător de cuvânt al BND a afirmat că agenţia raportează aspectele operative ale activităţii sale numai guvernului german şi autorităţilor responsabile din camera inferioară a parlamentului.

La rândul său, un oficial al preşedinţiei turce a declarat că "nu este politica noastră să comentăm cu privire la operaţiunile serviciilor de informaţii. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca toţi aliaţii şi prietenii noştri să sprijine eforturile Turciei de a aduce agenţii FETO în faţa justiţiei pentru a răspunde pentru faptele lor". FETO este abrevierea pentru "Gulenist Terror Group" (Grupul Terorist Gulen), denumirea folosită de Ankara pentru gruparea condusă de clericul Gulen.

Premierul turc Binali Yildirim a anunţat sâmbătă că Ankara îşi va plasa serviciile de informaţii interne şi externe sub o structură-umbrelă, pentru o mai bună cooperare între cele două instituţii şi pentru a preveni o nouă tentativă de lovitură de stat.

×
Subiecte în articol: turcia Fethullah Gulen Germania
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close