Antena 3 Actualitate Turda, oraşul otrăvit. Autorităţile refuză să recunoască existenţa mercurului în pământ şi în aer

Turda, oraşul otrăvit. Autorităţile refuză să recunoască existenţa mercurului în pământ şi în aer

de N.B.    |    07 Noi 2011   •   15:24
Turda, oraşul otrăvit. Autorităţile refuză să recunoască existenţa mercurului în pământ şi în aer

De zece ani, în inima oraşului Turda, pe ruinele fostei uzine chimice, copii şi adulţi respiră vapori de mercur şi praf cancerigen pentru câteva kilograme de fier vechi.

După ce fabrica a fost abandonată, tone de substanţe au rămas la îndemâna localnicilor, sunt împrăştiate prin Turda şi purtate de vânt până pe autostrada Transilvania. O mare firmă privată şi-a asumat decontaminarea pe o sumă uriaşă şi, spun unii, dubioasă - 70 de milioane de euro.

După ediţia din 6 martie, când emisiunea "În premieră" a prezentat un reportaj despre pământul otrăvit cu tone de mercur din inima oraşului Turda, oamenii au început să se ferească să vorbească despre poluare. Autorităţile susţin că s-au auto-sesizat şi au efectuat mai multe controale în zonă, dar nu au găsit nimic din ce a fost prezentat.

Convins de reporterii "În premieră" să se deplaseze la faţa locului, videprimarul oraşului Turda a acceptat cu greu să recunoască gravitatea situaţiei. Nu a vrut să afirme că mercurul a fost "plantat" dar s-a declarat sceptic cu privire la provenienţa acestuia.

A doua zi, oficiali de la ISU, Prefectură, Poliţie, Mediu au ajuns în curtea fostei uzine de la Turda şi păreau să vadă pentru prima oară dezastrul. Explicaţia autorităţilor a venit la scurt timp: în vară, când au fost efectuate controalele, din cauza temperaturii, mercurul s-a vaporizat. Unde se duce acest metal periculos când este în această stare, nu a putut nimeni să răspundă.

Oficialii de la Mediu, iritaţi de faptul că au fost puşi faţă în faţă cu faptele, au evitat să dea declaraţii, refuzând să discute orice aspect legat de mercurul din pământul de la Turda.

 
Get Adobe Flash player

Vezi reportajul complet aici.

×
Subiecte în articol: Mercur toxic Turda In premiera

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close