Antena 3 CNN Actualitate Şapte turişti din Franţa au rămas blocaţi în Munţii Bucegi. Salvamontiştii intervin pentru salvarea lor

Şapte turişti din Franţa au rămas blocaţi în Munţii Bucegi. Salvamontiştii intervin pentru salvarea lor

Intervenție dramatică desfășurată sâmbătă de salvamontiștii din Prahova, pentru recuperarea a 7 turiști blocați în Masivul Bucegi.

Şapte turişti din Franţa au rămas blocaţi în Munţii Bucegi. Salvamontiştii intervin pentru salvarea lor
Sursa foto: Salvamont Buşteni
de Andrei Grigore    |    01 Mai 2021   •   17:13

UPDATE: Turiștii francezi au fost recuperați de salvamontiști

Cei 7 turiști francezi care au rămas blocați, sâmbătă după-amiază, pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, au fost recuperați de salvamontiști şi coborâți în stațiunea Bușteni, anunță Agerpres.

UPDATE: Este vorba de şapte persoane din Franţa, care au urcat pe munte echipate necorespunzător

Salvamontiștii precizează că cei 7 turiști sunt francezi. Ei intenționau să ajungă la Babele și nu știau că pe munte zăpada este foarte mare.

„Pentru că erau îmbrăcați de stradă și încălțați cu adiași, la jumătatea traseului au rămas blocați și nu au mai putut nici să înainteze si nici să coboare. Au cerut ajutor și acum echipe de salvamontiști din Bușteni și Prahova se deplasează spre ei”, precizează salvamontiștii.

Ştirea iniţială: 7 turişti blocaţi într-o zonă dificilă din Bucegi, cu risc de avalanşă

Conform Salvamont Prahova, cele 7 persoane au rămas blocate pe Valea Jepii Mici iar intervenția este dificilă din cauza riscului mare de avalanșe.

"Zona este foarte grea, cu zăpadă multă și risc de alunecare", spun salvamontiștii.

Turiștii se afla în dreptul cascadei Caraiman, iar salvamontiștii afirmă că zona este expusă riscului maxim.

Reprezentanții Salvamont Prahova nu pot preciza, deocamdată, dacă printre turiștii blocați sunt și copii, pentru că încă nu au ajuns la ei.

Meteorologi: Risc mare de avalanşă în Bucegi

În Masivul Bucegi, meteorologii anunță risc mare de producere a avalanșelor, de gradul 4 pe o scală de 5.

Conform meteorologilor, la altitudini mai mari de 1.800 metri, stratul de zăpadă este umezit puternic în partea sa superioară, inclusiv în apropierea crestelor și are dimensiuni importante.

Vremea caldă și ploile vor favoriza în continuare umezirea și topirea stratului. Pe pantele mai înclinate, stratul instabil și umed de zăpadă din partea superioară poate aluneca spontan peste cel vechi, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, dacă sunt angrenate straturile subiacente, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

Sub 1.800 de metri, temperaturile crescute şi ploile vor conduce la topirea accelerată a stratului.

Spontan se pot declanșa avalanșe de mici dimensiuni și izolat medii unde sunt prezente acumulări mai vechi de zăpadă, în zona 1600-1800 m, riscul fiind crescut la orice supraîncărcări.

×
Subiecte în articol: Salvamont turisti Masivul Bucegi
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close