Antena 3 CNN Actualitate Turiști cu grave probleme de sănătate după vacanța în țară sau în străinătate

Turiști cu grave probleme de sănătate după vacanța în țară sau în străinătate

Vacanțele ne pot aduce grave probleme de sănătate, indiferent dacă mergem în țară, în Europa sau în destinații exotice. Circulă mai multe virusuri care provoacă grave probleme digestive ori alergii severe la nivelul pielii, avertizează medicii.

Turiști cu grave probleme de sănătate după vacanța în țară sau în străinătate
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    14 Iul 2022   •   09:29

La Institutul Matei Balş din Capitală, mulți pacienți ajung în camera de gardă la scurt timp după ce se întorc din concediu. Astfel de probleme sunt și la spitalele Marie Curie și Victor Gomoiu din București. În aceste unități medicale se prezintă zilnic sute de copii cu febră mare, vărsături, ori infecții respiratorii.  

Specialiștii ne recomandă să fim atenți chiar și atunci când ieșim în parc pentru că valul de căldură combinat cu ploile abundente favorizează apariția bolii West Nile. 

Atenție la alimentele incorect preparate termic!

Edi împlinește 2 ani luna viitoare și a mers cu părinții la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală din cauza unei alergii severe. Tatăl copilului recunoaște că nu au fost atenți la alimentația copilului pentru că au avut nunta. 

”A mâncat niște prăjituri, a mâncat niște covrigei, alune și au început să-i apară niște pete pe spate, pete ca și cum te-ar mușca un țânțar, dar mari, peste tot. Și pe picioare, și în obraji!”, spune tatăl. 

”Alimentele incorect preparate termic, oriunde ar fi ele în aceasta lume, la mare sau la munte, reprezintă o sursa de infecție și de transmitere a unor toxine, astfel încât cei mici se prezintă cu această simptomatologie”, a explicat Iulia Țincu, medic pediatru la Spitalul Victor Gomoiu. 

Virusurile, extrem de periculoase

Nu doar alimentația poate provoca grave probleme de sănătate, mai ales în sezonul cald. Medicii atrag atenția că circulă mai multe virusuri pe care le putem lua fie de la mare, fie din orice altă destinație de vacanță. 

”Sunt virusuri herpetice, rinovirusuri, sunt virusuri respiratorii sau sunt virusurile din sfera digestivă, rotavirus, adenovirus, norovirus. 

Suntem atenți într-adevăr în țările cu un calendar special de vaccinare, unele dintre acestea se recomandă și celor mici, altele nu. Recomandarea este să apeleze la centrul de boli tropicale din București pentru a putea lua informațiile foarte clare și a ști care este epidemiologia zonei în care cei mici vor pleca în vacanță”, mai spune medicul  

Zilnic, la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală se prezintă aproximativ 200 de copii. Cei mai mulți prezintă febra, rinoree, scaune diareice, vărsături, ori alte probele digestive sau de respirație. 

Și pacienții care ajung la Spitalul Marie Curie din București se confruntă cu infecții respiratorii și probleme digestive. Cei mai mulți au venit recent din vacanță. De exemplu, un bărbat ce și-a adus copilul la spital pentru că avea febră mare. 

”De abia am venit din Anglia, acolo am fost la mare, posibil sa fie acolo. Clima e mai rece față de aici!”, spun părinții.

Tot din vacanță ne putem întoarce și cu COVID-19. Îmbolnăvirile sunt tot mai frecvente atât în rândul adulților, însă și în rândul copiilor. 

”Ei ajung cu diverse infecții, inclusiv cu SARS-CoV-2. Dacă vorbim despre patologiile non-COVID, este ceea ce întâlneam înainte de pandemie. Fie că vorbim de toxiinfecții alimentare indiferent de vârstă, de viroze, de erupții de tip urticarie și nu numai, infecții urinare”, explică și medicul infecționist Adrian Marinescu.  

Specialiștii ne recomandă să fim atenți și la insecte. Valul de căldura și ploile abundente favorizează apariția bolii West Nile care poate fi cauzata de înțepăturile de țânțari. Totodată, un pericol poate fi și mușcătura de căpușă care poate duce la boala Lyme. 

×
Subiecte în articol: vacanţă
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close