Antena 3 CNN Actualitate Războiul Rusiei în Ucraina, relatat de Rusia: "Acesta nu este un război, ci o încercare de a preveni unul"

Războiul Rusiei în Ucraina, relatat de Rusia: "Acesta nu este un război, ci o încercare de a preveni unul"

Presa rusă, controlată în mare parte de stat, prezintă invazia militară în Ucraina drept "un act de auto-apărare" al Moscovei, care vizează exclusiv armata Kievului.

Războiul Rusiei în Ucraina, relatat de Rusia: "Acesta nu este un război, ci o încercare de a preveni unul"
Sursa foto: Twitter @nexta_tv
de Adrian Iclozan    |    24 Feb 2022   •   15:38

Postul TV Rusia 1 (Rossiya 1) și-a început un buletin de știri cu următoarea prezentare: "Astăzi, Rusia a început o operațiune militară specială vizând apărarea oamenilor care, în ultimii opt ani, au fost supuși abuzurilor și genocidului de către regimul de la Kiev", notează BBC.

Însă presa internațională, care relatează din teren, a arătat că după primele ore ale agresiunii militare ruse au fost uciși peste 30 de civili ucraineni, între care opt au murit la Odesa, într-un atac cu rachetă.

Ministerul rus al Apărării susține că armata rusă folosește arme "de înaltă precizie" și că nu amenință civilii și că forțele ucrainene "fug în masă, abandonându-și armele și pozițiile".

Un reprezentat al ministerului rus, Igor Kornașenkov, a spus, chiar, că milițiile din așa-numitele republici separatiste ar fi spart, cu ajutorul trupelor ruse, apărarea armatei guvernamentale ucrainene.

"În concordanță cu decizia Comandantului Suprem al Forțelor Armate ale Rusiei, forțele armate ale țării au lansat o operațiune militară specială pentru a proteja Republicile Populare Donețk și Luhansk. Dimineață, după lupte lungi pentru respingerea agresiunii forțelor militare ale Ucrainei pe teritoriul lor, milițiile din cele două republici s-au mobilizat în grupuri armate. În prezent, ele au lansat o contraofensivă cu sprijin armat din partea forțelor ruse. Au reușit să spargă linia de front a defensivei multistratificate a armatei bine echipate a Ucrainei", a susținut oficialul militar rus.

În contrast, oficialii militari de la Kiev au transmis că forțele ucrainene ar fi ucis circa 50 de soldați ruși din trupele de ocupație și ar fi doborât mai multe avioane ruse, deși aceste informații nu au putut fi confirmate independent, notează BBC.

Ministerul rus de externe: "Acesta nu este un război, ci o încercare de a preveni unul"

Operațiunea militară specială a Rusiei în Donbass nu este începutul unui război, ci o încercare de a preveni un război global, a declarat, joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenția Interfax.

"Acesta nu este începutul războiului, în primul rând. Acest lucru este foarte important. Dorința noastră este de a preveni dezvoltarea unor evenimente care s-ar putea transforma într-un război global. Și, în al doilea rând, acesta este sfârșitul războiului. Și războiul, cine nu știe, a fost purtat timp de opt ani. Sângeros, cu pierderi în rândul populației civile", a spus Zaharova la postul NTV.

Presa internațională remarcă faptul că, în comunicările oficiale și în relatările presei ruse este evitată folosirea cuvântului "război".

Vladimir Putin însuși a anunțat, într-un discurs televizat, începerea unei "operațiuni militare speciale" a forțelor armate ruse în Donbas.

Foto/video: atac rus cu rachete în Ucraina, la aeroportul din Melitopol

×
Subiecte în articol: razboi Rusia Ucraina
Parteneri
Cerul României, colorat de un fenomen rar. Imagini cu aurora boreală
x close