Antena 3 CNN Actualitate Zeci de ucraineni s-au adunat la kilometrul zero în Arad, la un an de la începerea războiului: "Nu mai donează oamenii"

Zeci de ucraineni s-au adunat la kilometrul zero în Arad, la un an de la începerea războiului: "Nu mai donează oamenii"

Câteva zeci de ucraineni, femei și copii, s-au adunat, la kilometrul zero, în centrul Aradului, la un an de la izbucnirea războiului în țară lor.

Zeci de ucraineni s-au adunat la kilometrul zero în Arad, la un an de la începerea războiului: "Nu mai donează oamenii"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Daciana Cordoş    |    24 Feb 2023   •   23:38

Au venit să-și spună poveștile din pribegie și să arate lumii cât de dramatic le-a schimbat soarta acest război nemilos.

Cei mai mulți nu mai au case, pentru că le-au fost distruse în bombardamente și nu mai știu nimic sau foarte puțin de cei dragi, rămași în urmă.

Nimeni nu se aștepta că rușii să le invadeze țara iar acum, la un an de la izbucnirea războiului, nu mai pot pronunță nici un cuvânt în limba rusă

Cu steaguri, lumânări și pancarte cu povești dureroase, care i-au împins la pribegie, ucrainenii au comemorat un an de război.

Citește și: Așa arată "Pădurea Groazei" de la Izium: sute de civili uciși, aruncați în gropi comune | Corespondență de la trimisul Antena 3 CNN în Ucraina

Un război care le-a dat viață peste cap, le-a omorât soții, tații și fiii, pe alții i-au mutilat și le-a distrus tot ce aveau. Ei își aduc aminte primele clipe ale invaziei, de parcă ar fi fost ieri

Un război crud și de neînțeles. Cu toții ar vrea să se termine ca să se poată întoarce acasă

Voluntarii arădeni care s-au preocupat să le facă traiul mai ușor ucrainenilor izgoniți de război din țară lor spun că aceștia trebuie ajutați în continuare.

"După un an nu prea mai donează oamenii pentru ei, mai mult firmele", a transmis Siegfried Mayer, organizatorul fundației Aradul Civic din Arad.

În Arad, sunt în prezent 700 de ucraineni, în majoritate femei și copii.

Cele mai multe și-au găsit un loc de muncă, dar își doresc să revină acasă și războiul să se termine cât mai repede

”Dorim să vă aducem la cunoștință acțiunea care va avea loc ca urmare a împlinirii unui an de la invazia Ucrainei de către armata rusească. Ucrainenii din Arad au scris mesaje despre ce au simțit în prima zi a războiului și vor merge vineri, 24 februarie, de la ora 17:00, în fața Primăriei pentru a transmite poveștile lor mai departe.

Sunt povești de groază, de durere, ale femeilor şi ale copiilor care au acum soți, tați, frați pe front, în închisori rusești sau care nu mai sunt printre noi. Invazia Ucrainei de către Rusia s-a transformat într-un război care durează deja de un an. Un război cu o premisă mincinoasă, aceea de a  și  Ucraina.

Un pretext fantomă pentru care au fost distruse orașe, dezbinate familii și nenumărați civili supuși ororilor inimaginabile într-o Europă cu valori democratice. Războiul este o tragedie și – în mâinile unui dictator mincinos – o crimă.

Putin este un criminal, care în drumul spre putere lasă în urmă cadavre ale nevinovaților și ale celor care îndrăznesc să i se opună. Îl condamnăm împreună cu ucrainenii și cu cei care luptă pentru dreptate, pentru asaltul asupra valorilor umane și democratice. Denunțăm de asemenea destabilizarea globală provocată”, se arată în anunţul făcut public de Daria B. Nistor, președinte Aradul Civic.

×
Subiecte în articol: ucrainieni Arad razboi
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close