UDMR pregătește un protest

de D.G.    |    07 Noi 2016   •   22:45
UDMR pregătește un protest foto: Agerpres

Senatorul Marko Bela a anunţat luni seara, la lansarea candidaţilor Uniunii din judeţul Mureş la Senat şi Camera Deputaţilor, că la sfârşitul săptămânii va fi organizat un protest pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru înfiinţarea căruia procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a directorului Zsolt-Jozsef Tamasi, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Marko Bela protestul ar urma să aibă loc sâmbătă, de la ora 19,00, într-un loc care va fi stabilit în zilele următoare.

În discursul său, Marko Bela a arătat că 'nu are aviz de funcţionare o şcoală maghiară, nici steagul secuiesc nu are aviz să fluture, lucru demonstrat de multe decizii judecătoreşti' şi că 'se pare că cele 3 culori ale steagului maghiar - roşu, alb, verde - nu au aviz să fie o culoare una lângă cealaltă'.

'În numeroase localităţi din secuime termenul maghiar pentru prefectură nu are aviz de existenţă. Avem probleme cu avizele şi se pare că la Târgu Mureş încă nu avem aviz pentru ca răposatul Suto Andras să aibă o statuie în oraş, încă nu au aviz numele de străzi maghiare în acest oraş, avem probleme cu avizele. Universitate de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş - predarea la secţia maghiară nu are aviz, lucru de altfel permis şi de lege, inclusiv cel despre care spun că nu are aviz. Inclusiv eu, nu ştiu dacă am aviz să vorbesc la Palatul Culturii din Târgu Mureş în limba maghiară. Are Palatul Culturii aviz să stăm noi aici, să ne sfătuim. A avut Târgu Mureş voie, a avut aviz ca strămoşii noştri să creeze acest oraş? Am avut noi aviz, acum 1100 de ani, să ne stabilim aici? Probabil că nu avem hârtie. Şi aş mai putea să continui şirul lucrurilor pentru care noi nu avem aviz', a susţinut Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.

După încheierea manifestării de lansare a candidaţilor UDMR Mureş la alegerile parlamentare, participanţii, în frunte cu liderul Uniunii, Kelemen Hunor, şi cu senatorul Marko Bela s-au deplasat la Biserica Romano-Catolică din Târgu Mureş, unde a fost oficiată o slujbă religioasă pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic.

Parteneri
x close