Antena 3 CNN Actualitate Un avocat acuză Justiţia. Judecarea dosarelor se face, în ultimul timp, pe simple suspiciuni

Un avocat acuză Justiţia. Judecarea dosarelor se face, în ultimul timp, pe simple suspiciuni

Un avocat acuză Justiţia. Judecarea dosarelor se face, în ultimul timp, pe simple suspiciuni
Sursa foto: Foto: socialsecuritydisability-blog.com
de M.Z.    |    22 Mai 2013   •   10:50

În România, anchetele penale au devenit doar analiză de text, pe conţinutul stenogramelor, iar judecarea dosarelor se face, tot mai des, pe prezumţii şi suspiciuni. Acuzaţiile aparţin renumitului avocat Gheorghiţă Mateuţ.


Într-un interviu pentru Lumea justiţiei, avocatul vorbeşte despre cazuri celebre judecate greşit în instanţele româneşti, dar care au avut câştig de cauză la CEDO. Aceste referate care cer arestarea sau rechizitorii conţin tot mai des discuţii telefonice. Interceptările sunt apoi analizate de procuror şi aduse în faţa instanţei, ca probă principală. Acuzaţiile se bazează, astfel, pe supoziţii, spune Gheorghiţă Mateuţ. 
 
"În ultimul timp, procurorii se folosesc excesiv de informaţii culese de servicii specializate, pe care le ridică la rangul de probe, ceea ce este inacceptabil", susţine Gheorghiţă Mateuţ.
 
Avocatul dă exemple de vulnerabilităţi ale justiţiei cazurile în care România e sancţionată la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. De pildă, anul acesta, CEDO i-a dat dreptate omului de afaceri Costel Căşuneanu. Acesta a invocat dreptul la viaţă privată şi a adus probe că imaginea şi afacerile sale au avut de suferit, după ce stenogramele din dosar au devenit publice. 
 
"E sancţionată pentru prima dată divulgarea în presă a unor înregistrări de convorbiri, înaintea declanşării procesului penal, fiind acuzată autoritatea judiciară de urmărire penală", arată Mateuţ.
 
Şi verdictele contradictorii au fost taxate de Curtea de la Strasbourg, ca în cazul lui Cosmin Dragu Flueraş. Tânărul suspectat de trafic de droguri a fost achitat de două instanţe, iar la recurs, a fost condamnat la 15 ani de închisoare. De fiecare dată, judecătorii au avut în faţă aceleaşi probe.  
 
Un rechizitoriu fără probe directe este şi cel din dosarul privind Institutul de Cercetări Alimentare, spune avocatul Mateuţ.
 
"Acest rechizitoriu nu are o bază obiectivă, ci cuprinde doar interpretări şi prezumţii de vinovăţie care nu sunt probe în niciun stat de drept şi care nu sunt acceptate, deoarece sunt incompatibile cu principiul prezumţiei de nevinovăţie. Am convingerea că instanţa va judeca, în final, corect si imparţial", a adăugat sursa: declaraţie Gheorghiţă Mateuţ pentru Luju.ro 
 
Mateuţ crede că schimbarea la faţă a justiţiei ţine şi de instanţe, care trebuie să dea verdicte corecte, iar dosarele să fie soluţionate într-un timp cât mai scurt.


 

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close