Antena 3 CNN Actualitate Un călugăr de pe Muntele Athos dezvăluie secretele bucatelor care îi feresc de boli pe monahi

Un călugăr de pe Muntele Athos dezvăluie secretele bucatelor care îi feresc de boli pe monahi

Un călugăr de pe Muntele Athos dezvăluie secretele bucatelor care îi feresc de boli pe monahi
Sursa foto: Foto: Antena 1
04 Mai 2012   •   21:15

Mâncarea este unul dintre secretele longevităţii lor! Călugării de pe Muntele Athos au o dietă specială, de la care nu se abat. O parte din ea le-a fost dezvăluită astăzi românilor de cel mai cunoscut bucătar de pe muntele Sfânt, Călugărul Epifanios.

1.500 de călugări trăiesc în post şi rugăciune la cele 22 de mănăstiri de pe Muntele Athos. Călugărul Epifanios este unul dintre ei. De 38 de ani, găteşte pentru monahi. Bucatele sunt preparate după reţete străvechi care stau scrise în cărţi îngălbenite de vreme.

Astăzi, călugărul nu a gătit la foc de lemne, în faţa mănăstirii, ci într-o bucătărie de 5 stele. Nu a folosit vase de lut, ci de inox. Ca să fie sigur că preparatele îşi vor păstra savoarea de pe Muntele Sfânt, monahul a adus însă câteva ingrediente de la schit.

Călugărul Epifanios a gătit un desert de post: halva. Nu seamănă deloc cu cea pe care o găsim în comerţ. Pe muntele Athos, se prepară cu griş, migdale şi ulei de măsline.

Va fi doar ultimul fel dintr-o cină aşteptată de peste 80 de oameni care vor să guste din bucatele călugărilor de pe muntele Athos.

În urmă cu doi ani, călugărul Epifanios a publicat singura carte de bucate a Muntelui Athos, tradusă deja în rusă, engleză şi germană şi care urmează să fie publicată şi în România. Se spune că aceste meniuri sănătoase îi feresc de boli pe monahi şi le adaugă ani buni la firul vieţii.



×
Subiecte în articol: Muntele Athos calugar
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close