Antena 3 CNN Actualitate Un jurist celebru îl refuză pe Dacian Cioloș și arată cum în mandatul său au fost sprijinite instituțiile de forță și nu drepturile fundamentale ale omului

Un jurist celebru îl refuză pe Dacian Cioloș și arată cum în mandatul său au fost sprijinite instituțiile de forță și nu drepturile fundamentale ale omului

Un jurist celebru îl refuză pe Dacian Cioloș și arată cum în mandatul său au fost sprijinite instituțiile de forță și nu drepturile fundamentale ale omului
24 Aug 2018   •   18:38

Celebrul avocat Radu Chiriță a refuzat invitația lui Dacian Cioloș de a participa la un eveniment pe teme juridice, unde vor fi prezenți Raluca Prună și Dragoș Pîslaru, în data de 3 septembrie.

Avocatul Radu Chiriță, în refuzul său de participare la eveniment, arată mai multe exemple prin care, în mandatul său de prim ministru, Dacian Cioloș nu a sprijinit deloc drepturile și libertățile fundamentale ale românilor, ba chiar a adoptat numeroase acte prin care acestea au fost restrânse, „făcând comodă munca procurorilor", anunță qmagazine.ro.

„Stimate domnule Cioloş,

Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la manifestarea ce va avea loc sub egida organizaţiei dv., însă sunt nevoit să o refuz. Dincolo de faptul că din cauza programului personal încărcat, mi-ar fi destul de greu să vin de la Cluj până la Bucureşti doar pentru un eveniment de acest gen, sunt şi alte motive care mă fac să refuz.

Chiar dacă acord oricărei persoane prezumţia de bună credinţă, iar în raport de dv. personal nu am niciun motiv real să consider că aveţi intenţii contrare interesului general, cred că această întâlnire este, măcar la nivel implicit, oarecum o manifestare politică.

Eu nu am nici un fel de simpatii politice pentru niciunul dintre partidele sau organizaţiile politice din România acestor ani şi m-am ferit întotdeauna să mă apropii de vreuna dintre ele.

Deşi valorile pe care organizaţia dv. le afirmă la nivel de principiu sunt oarecum apropiate de cele ale mele, mi-e greu să spun că susţin o bună parte din acţiunile sau demersurile dv. ori ale echipei dv. în ceea ce priveşte justiţia.

Nu ştiu, pentru că nu mă pricep, dacă proiectele dv. economice, diplomatice etc. sunt unele care să rezoneze cu ceea ce cred eu, dar în zona justiţiei consider că aţi fost de prea multe ori în eroare, atât în perioada în care aţi condus guvernul român, cât şi ulterior.

Nu vreau să vă fac un rechizitoriu, însă cred că în spiritul democraţiei şi al libertăţii – valori în care eu cred cu tărie – probabil că va trebui să auziţi şi lucruri cu care nu sunteţi de acord.

Ca avocat am luptat mereu pentru protejarea drepturilor fundamentale ale clienţilor mei, ca membru al societăţii civile am militat pentru transformarea României într-un stat de drept real, care pune pe primul plan înaintea a orice protecţia drepturilor fundamentale, a libertăţii şi a domniei legii.

În acest context, consider că mandatul dv. de prim ministru nu a avut vreun impact pozitiv asupra funcţionării sistemului de justiţiei.

Raluca Prună, unul dintre cei mai slabi miniștri

Consider, în egală măsură, că dna. Prună a fost unul dintre cei mai slabi miniştri ai justiţiei, probabil de la Rodica Stănoiu încoace.

Vă amintesc că în timpul mandatului dv. s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care au fost modificate o mulţime de prevederi ale Codului de procedură penală, fără nicio dezbatere publică şi, cu puţine excepţii, fără a exista vreo urgenţă.

O parte din modificări erau impuse de necesitatea de a respecta deciziile CCR, însă multe altele au fost adoptate la propunerea parchetelor şi au avut ca efect diminuarea protecţiei oferite drepturilor suspecţilor. Eu consider că legislaţia procesual penală nu trebuie adoptată pentru a face procedura comodă procurorilor, ci pentru a proteja suspecţii de eventuale abuzuri ale procurorilor.

De asemenea, în timpul mandatului dv. au fost pronunţate decizii ale CCR pe care aveaţi obligaţia în 45 de zile să le puneţi în aplicare. Chiar dacă unele dintre ele nu erau foarte populare – în special decizia privitoare la abuzul în serviciu – preeminenţa dreptului vă crea această obligaţie, pe care aţi omis să v-o îndepliniţi.

Sistemul judiciar trebuie scos de sub orice formă de influenţe şi de presiune. Este un lucru pentru care am luptat de cel puţin 15 ani, organizând conferinţe despre independenţa sistemului pe vremea când nimeni nu vroia să participe la ele...''

Vezi continuarea AICI

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close