Antena 3 CNN Actualitate Un kilogram de cireşe costă cât un gram de aur

Un kilogram de cireşe costă cât un gram de aur

Un kilogram de cireşe costă cât un gram de aur
Sursa foto: Foto: niceeynice.wordpress.com
18 Mai 2011   •   20:27

Suntem în mai, dar cireşele nu prea mai există. Iar cine le găseşte are nevoie de bani grei. Un kilogram de cireşe de import costă aproape cât un gram de aur şi e de cinci ori mai scump decât un kilogram de carne de porc. Iar preţurile vor creşte.

Cireşele româneşti vor fi mai puţine anul acesta şi vor apărea cu cel puţin o lună mai târziu decât în mod obişnuit.  În pieţele din Capitală, cireşele sunt de departe cele mai scumpe produse.

Un kilogram ajunge să coste 80, ba chiar sare 120 de lei. Comparativ cu preţul acestor trufandale, carnea pare acum accesibilă tuturor. E clar că la un asemenea preţ, muşteriii nu prea se înghesuie.

Pe lângă faptul că sunt extrem de scumpe, cireşele nici nu prea se găsesc în pieţe. Explicaţia este simplă. Comercianţii se tem că vor rămâne cu ele nevândute. Au mai scăzut ceva faţă de zilele trecute dar oricum sunt destul de mari.

Preţul atât mare al cireşelor are şi o explicaţie. În pieţele din România nu se găsesc încă trufandale autohtone. Cireşele sunt toate aduse din Spania, Turcia sau Italia.

Numai din aceste trei ţări, România a importat în primele două luni ale acestui an aproape 50.000 de kilograme de cireşe, caise şi piersici.
Fructele ajung în România cu preţuri ridicate. În medie, un kilogram de cireşe e importat cu 60 de lei. Comercianţii pun uneori un adaos comercial de 100% şi aşa se face că între cireşe şi aur nu mai e nicio diferenţă. Cireşele româneşti, ceva mai ieftine, se lasă aşteptate.

Cireşele noastre de mai ar fi trebuit să fie coapte până acum. Condiţiile meteo au fost nefavorabile anul acesta, aşa că vom putea savura fructe undeva în primele zece zile ale lunii iunie.

Proprietarii de livezi spun că merită să mai avem puţină răbdare.  E drept că cireşele româneşti vor fi mai puţine anul acesta, însă vor fi foarte gustoase.

 


×
Subiecte în articol: cirese pret aur carne import
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close