Un membru al clanului Corduneanu şi alţi doi interlopi, arestaţi pentru trafic de influenţă

de M.Z.    |    13 Iul 2013   •   23:58
Un membru al clanului Corduneanu şi alţi doi interlopi, arestaţi pentru trafic de influenţă Foto: Intact Images

Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon, reţinuţi pentru trafic de influenţă, după ce au primit 40.000 de euro de la o persoană pentru a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Iaşi pentru a-i reduce pedeapsa, au fost arestaţi preventiv sâmbătă seară.

Cei trei au fost aduşi, sâmbătă, la Tribunalul Iaşi, cu propunere de arestare preventivă, pentru 29 de zile, potrivit Mediafax.

Cei trei aveau ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, care au expirat în această după-amiază.

Avocatul lui Gheorghe Clapon, Dragomir Tomaşeschi, a declarat că va face recurs împotriva deciziei judecătorilor, el precizând că probele procurorilor DNA sunt interpretabile.

Avocatul ieşean susţine că Gheorghe Clapon a împrumutat banii de la o femeia denunţătoare şi că urma să-i înapoieze până în luna octombrie, "nefiind vorba despre bani care să fie daţi unor judecători de la Curtea de Apel Iaşi".

"Aceşti bani nu au legătură cu nici un judecător. Sunt bani pe care clientul meu i-a luat cu împrumut şi care urmau să fie returnaţi în octombrie. În referatul procurorilor DNA se arată că este vorba de 40.000 de euro, însă Gheorghe Clapon a împumutat doar 20.000 de euro. Mă întreb unde sunt restul de bani. De asemenea, nu s-a făcut vreun flagrant, totul e interpretabil", a mai spus avocatul Dragomir Tomaşeschi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi i-au reţinut, vineri, pe Gheorghe Clapon şi Tiberiu Francisc Cristodorescu pentru trafic de influenţă, iar pe Gheorghe Rusu (fost Corduneanu) pentru complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit ordonanţei, în perioada mai - iunie 2013, Cristodorescu şi Clapon, cu sprijinul lui Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), au pretins de la o persoană denunţătoare, judecată într-un dosar penal aflat în apel pe rolul Curţii de Apel Iaşi pentru trafic de persoane şi condamnată în primă instanţă la şapte ani de închisoare, 40.300 de euro, din care au primit în două tranşe egale 40.000 de euro.

Aceştia, susţin anchetatorii, l-ar fi lăsat pe denunţător să creadă "că au influenţă asupra membrilor completului de judecată pentru a-i determina să îi înjumătăţească pedeapsa şi să îi modifice regimul din executare în suspendarea condiţionată a executării pedepsei".

În acelaşi dosar au fost audiaţi de către procurorii DNA şi doi judecători de la Curtea de Apel Iaşi, Dan Anton şi Elena Scriminţchi. Cei doi magistraţi au fost chemaţi la DNA, în calitate de martori, însă anchetatorii au stabilit că aceştia nu ar fi ştiut despre acţiunea de trafic de influenţă a celor trei interlopi.


x close