Antena 3 CNN Actualitate Un milion de români sunt infectaţi cu virusul hepatitei B

Un milion de români sunt infectaţi cu virusul hepatitei B

Un milion de români sunt infectaţi cu virusul hepatitei B
19 Sep 2008   •   09:00

Aproximativ un milion de români suferă de hepatita B. Boala se poate trata, dar numai dacă suferinzii au mulţi bani şi răbdare. Tratamentele se dau în funcţie de o listă de aşteptare şi de stadiul maladiei. Din păcate însă, de cele mai multe ori, boala este depistată atunci când este deja în fază avansată.

Hepatita B face în fiecare an sute de victime. Cu toate acestea, foarte puţine persoane sunt diagnosticate cu hepatita B, pentru că boala este descoperită abia când ajunge în faze avansate. În plus, nu orice îşi poate permite tratamentul foarte scump.

Doctorul Irinel Popescu a declarat: ? Hepatologia, este unul din cele mai scumpe domenii aş spune, investigaţia este scumpă, testele specifice ficatului nu sunt deloc ieftine, iar procedeele terapeutice sunt metode care necesită investiţii financiare importante.?

De câţiva ani, medicii se confruntă şi cu o altă problemă, rezistenţa organismului la medicamentele clasice. Iar noile medicamente introduse pe piaţă sunt destul de costisitoare. Astfel, tratamentul pentru un pacient cu virusul hepatitei B costă 450 euro pe lună, iar pentru un pacient cu virus hepatic C , peste 100 de euro. Cu toate acestea însă, sunt mulţi pacienţi care au nevoie urgentă de un astfel de tratament.

Liste lungi de aşteptare există în aproape toate ţările Europei, dar şi în Orientul Mijlociu. Nicăieri în lume, nu pot fi trataţi toţi pacienţii, şi asta din cauza costurilor foarte mari. În România doar 1400 de pacienţi se află în terapie. La Congresul Naţional de Hepatologie al Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului, medicii au dezbătut problemele create de hepatita cronică B, dar şi cele mai recente ghiduri de tratament.

Antena3

×
Subiecte în articol: Irinel Popescu
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close