Antena 3 CNN Actualitate Un nou produs românesc, protejat la nivel european

Un nou produs românesc, protejat la nivel european

Un nou produs românesc, protejat la nivel european
03 Dec 2018   •   14:01

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului "Scrumbie de Dunăre afumată" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al executivului comunitar. 

"Scrumbie de Dunăre afumată" este un peşte afumat din Delta Dunării, care este afumat pe baza unei metode tradiţionale pentru a păstra o mare cantitate de materii grase din scrumbie, care, la mărimea sa, este cel mai gras peşte din lume. 

Pentru populaţiile locale din Delta Dunării, pescuitul este cea mai veche şi mai importată activitate, iar "Scrumbia de Dunăre afumată" este un produs emblematic. 

Această nouă indicaţie geografică protejată se adaugă altor peste 1.440 de produse (exceptând vinurile şi spirtoasele) care sunt deja protejate la nivelul Uniunii Europene. 

România avea patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Ţara Bârsei. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP). 

La Comisia Europeană se află depuse documentaţiile a patru produse pentru dobândirea protecţiei europene Indicaţie Geografică Protejată, trei sunt în analiză - Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu. 

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la nivelul României au fost identificate 300 de produse care se pot încadra pe sistemele de calitate naţionale şi europene, iar 100 dintre acestea pot accesa sistemele de calitate europene. 

Aproximativ 20 de produse au fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, până în 2019, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close