Antena 3 CNN Actualitate Un obiect misterios descoperit în urmă cu 48 de ani la Aiud a ajuns în atenția americanilor

Un obiect misterios descoperit în urmă cu 48 de ani la Aiud a ajuns în atenția americanilor

Un obiect descoperit în anul 1973, de câţiva muncitori care lucrau la o balastieră pe malul Mureşului, lângă Aiud, ce nu a putut fi identificat până în prezent, va fi prezentat în cadrul unei emisiuni celebre de la un post TV american.

Un obiect misterios descoperit în urmă cu 48 de ani la Aiud a ajuns în atenția americanilor
Sursa foto: Muzeul de Istorie Cluj-Napoca
de Gabriel Dano    |    04 Ian 2022   •   20:39

Obiectul de aproximativ două kilograme, descoperit în urmă cu aproape 50 de ani a devenit sursă de teorii pentru cei pasionaţi de obiecte misterioase pe care le atribuie unor civilizaţii extraterestre care au vizitat pământul în urmă cu mii de ani, iar acum acesta a ajuns subiect al unui documentar difuzat de History Channel.

Obiectele au fost duse la Cluj-Napoca pentru a fi analizate amănunţit, iar cercetările ulterioare au arătat că obiectul care seamănă cu un călcâi sau o cupă de excavaj este un aliaj compus din 90% aluminiu, staniu şi alte 11 materiale.

„Obiectul, lung de circa 20 de centimetri, lat de circa 12,5 cm şi gros de 7 cm, prezenta două goluri cilindrice, de diametre diferite, practicate astfel încât golul cu secţiunea mai redusă penetra către baza celuilalt, perpendicular. Golul cu diametrul mai mare prezenta în plus o ovalizare a părţii sale inferioare, efect ce părea a fi produs de un ax cu capul rotunjit, cu care s-ar fi asamblat.

Pe suprafaţa sa inferioară cât şi lateral, obiectul prezenta urme ale unor lovituri repetate, dintre care unele au fost puternice. Toate detaliile remarcate sugerau faptul că piesa a facut parte cândva dintr-un ansamblu funcţional şi că a fost pierdută dintr-un motiv oarecare, în albia de atunci a raului“, a scris inginerul Florin Gheorghiţă, în cartea „Enigme in Galaxie“, apărută în anul 1983.

Cercetările efectuate la Cluj au indicat că oasele găsite au aparţinut unui rinocer păros, animal care a trăit între perioadă cuprinsă între 10.000 de ani şi 80.000 de ani în urmă. Problemele au apărut atunci când s-a încercat datarea călcâiului de aluminiu.

„Repetatele analize metalografice aveau să ridice semne de întrebare şi mai mari. Astfel, din buletinul emis de centrul de cercetări ICPMMN (Măgurele) rezulta că metalul din care fusese realizată piesa era de fapt un aliaj complex, format din 12 elemente diverse, între care elementul principal, era aluminiul, în proporţie de circa 80%. Deci, piesa respectivă este un aliaj din aluminiu! Un aspect cu totul neobişnuit era existenţa unui strat anormal de oxid de aluminiu pe întrega suprafaţă a obiectului.

Este ştiut faptul că acest metal se oxidează foarte greu în profunzime, în mod uzual acoperindu-se cu un strat superficial de oxid protector care limitează pătrunderea fenomenului de oxidare în masa metalului. Explicaţia cea mai plauzibilă pare a fi şi din acest punct de vedere, vechimea foarte mare a obiectului... Dar aluminiul a fost descoperit în laborator în anul 1825 de catre Oersted, şi producerea sa pe cale industrială a început abia în 1883... Într-un secol era practic imposibil sa se produca un strat de oxid atât de gros”, afirmă autorul Florin Gheorghiţa, citat de Adevărul.

Un specialist în tehnica aviatică a sugerat că obiectul ar putea fi talpa unuia dintre suporţii de aterizare, de la un aparat de zbor nu prea mare, care în coborâre, se aşeaza lent pe sol. Unii specialiştii au spus că ar avea o vechime de 250.000 de ani. Rezultatele analizelor efectuate indică faptul că obiectul ar avea între 400 de ani şi 80.000 de ani.

Obiectul misterios descoperit la Aiud este acum în custodia Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca.

 

×
Subiecte în articol: Aiud
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close