Antena 3 CNN Actualitate Un român din şase consumă regulat băuturi tari. Adulţii beau peste 18,5 litri pe an

Un român din şase consumă regulat băuturi tari. Adulţii beau peste 18,5 litri pe an

Un român din şase consumă regulat băuturi tari. Adulţii beau peste 18,5 litri pe an
Sursa foto: Foto: findmeacure.com
13 Feb 2011   •   15:17

Alcoolul ucide mai mult decît SIDA şi tuberculoza la un loc, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În România, cifrele sunt alarmante: un român din şase consumă regulat băuturi tari. Nu toţi ştiu că peste 60 de boli au la bază consumul excesiv de alcool.

România reprezintă una dintre ţările cele mai mari consumatoare de alcool din Europa. La noi, adulţii beau mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, în timp ce media în Uniunea Europeană se află în jurul a 15 litri. 4% din decesele care au loc anual în întreaga lume se datorează consumului de alcool.

Aproximativ 2,5 milioane de persoane mor anual din cauza consumului exagerat de alcool, se arată în raportul OMS. Din grupurile vulnerabile fac parte tinerii şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 15-59 de ani. În toată lumea, 11 bărbaţi din 100 fac exces de alcool cel puţin o dată pe săptămână, în timp ce trei femei din 100 au un episod de alcoolism săptămânal.

Şi în Rusia, un bărbat din cinci moare  din cauza alcoolului, reprezentând cea mai mare rată de mortalitate din lume. Le urmează ţări ca Brazilia, Mexic, Africa de Sud şi Ucraina.

Consumul moderat de alcool poate avea efecte pozitive asupra stării de sănătate şi poate preveni infarctul şi atacul cerebral, însă cei care nu beau alcool toată săptămâna, dar „recuperează" din plin în weekend nu beneficiază de efectul binefăcător al alcoolului.

 


×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close