Antena 3 CNN Actualitate Ungaria este de părere că România ar trebui să facă primul pas în rezolvarea disputelor

Ungaria este de părere că România ar trebui să facă primul pas în rezolvarea disputelor

Ungaria este de părere că România ar trebui să facă primul pas în rezolvarea disputelor
Sursa foto: foto: ganocafe.webs.com
05 Iun 2012   •   21:19

Un secretar de stat din cadrul Ministerului ungar de Externe crede că Guvernele din Ungaria şi România ar trebui să iniţieze dialogul pe tema măsurilor adoptate de curând de Bucureşti, care, în opinia sa, afectează interesele minorităţii maghiare, scrie Mediafax.
   
Zsolt Nemeth, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe, a făcut aceste declaraţii la Odorheiu Secuiesc.
   
În cursul unei conferinţe de presă, Nemeth a declarat că premierul Victor Ponta nu a iniţiat discuţii cu omologul său, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii desfăşurate la Bucureşti în urmă cu patru zile. În opinia secretarului de stat ungar, dialogul trebuie iniţiat de Bucureşti.
   
"Cred că partea română încă nu este pregătită să discute despre disensiunile apărute în relaţia bileterală", a spus Nemeth, dând ca exemplu refuzul Bucureştiului de înfiinţare a unui departament în limba maghiară la Facultatea de Medicină din Târgu-Mureş şi înlocuirea sistemului electoral.
   
Ungaria este pregătită să reia negocierile şi să continue perioada de "miere" când cele două state erau în stare să îşi rezolve disputele, adaugă Nemeth.
   
"Acum asistăm la măsuri unilaterale ale Bucureştiului care afectează interesele comunităţii maghiare", a spus el, considerând că problema reînhumării poetului maghiar Jozsef Nyiro a fost introdusă în mod nejustificat pe agenda relaţiilor interguvernamentale.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close