Antena 3 CNN Actualitate Fostul director UNIFARM, audiat în legătură cu măştile neconforme distribuite în spitale

Fostul director UNIFARM, audiat în legătură cu măştile neconforme distribuite în spitale

Fostul director al companiei UNIFARM, Adrian Ionel, a fost audiat şi a trebuit să dea explicaţii privind cele un milion 200 de mii de măşti neconforme cumpărate în starea de urgenţă şi distribuite în spitalele din România.

Fostul director UNIFARM, audiat în legătură cu măştile neconforme distribuite în spitale
de Georgiana Adam    |    03 Feb 2021   •   18:15

Avocatul lui Adrian Ionel susţine că fostul director a retras măştile din unităţile spitaliceşti la alerta europeană şi nicidecum la reclamaţiile medicilor privind calitatea măştilor.

''A fost audiat martor, despre conţinutul declarației sau obiectul anchetei nu putem declara nimic. Dumnealui a fost citat şi a rămas martor. 

Măștile au fost retrase ca urmare a alertei europene. Ele au fost retrase potrivit legii. Au fost retrase la o săptămână după ce au fost distribuite'', a spus avocatul fostului director al companiei UNFARM.

Adrian Ionel, acuzat de abuz în serviciu

Procurorii DNA au dispus pe 4 decembrie punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, pe numele fostului director general al Companiei Naționale Unifarm SA, Ionel Adrian.

Acesta este acuzat de abuz în serviciu prin obținerea de foloase necuvenite, după ce ar fi cumpărat 1,5 milioane de măști care nu au fost livrate.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 decembrie 2020, a inculpatului IONEL EUGEN ADRIAN, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", se arata in comunicatul transmis de DNA.

Acesta este acuzat că a încheiat un contract pentru achiziționarea de măști de protecție, în valoare de peste 4 milioane de lei, fără că societatea Unifarm să fi livrat până în prezent vreo masca dintre cele 1,5 milioane de măști achiziționate.

Prejudiciul cauzat companiei naționale ar fi de peste 3,5 milioane de lei

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

''La data de 15 martie 2020, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, fără respectarea vreunei proceduri și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziții publice (în valoare de 4.499.985 lei) ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 „măști chirurgicale cu trei pliuri”.

De menționat este faptul că, la data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.

Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condițiile de mai sus.

Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunțarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans.

Prin demersurile menționate mai sus, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naționale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obținerea unui folos material în același cuantum pentru societatea respectivă'', se arată în ordonanţa procurorilor.

 

×
Subiecte în articol: unifarm măşti spitale
Parteneri
România riscă să rămână fără banii de la UE!
x close