Antena 3 CNN Actualitate Unul din trei români vrea să se mute definitiv în altă ţară

Unul din trei români vrea să se mute definitiv în altă ţară

Unul din trei români vrea să se mute definitiv în altă ţară
Sursa foto: Foto: ladih.org
de M.Z.    |    18 Dec 2013   •   07:57

Unul din trei români vrea să se mute definitiv în altă ţară în viitorul apropiat. Un studiu recent arată că sărăcia îi împinge pe oameni să caute un trai mai bun în ţările dezvoltate.

Germania, Marea Britanie şi Statele Unite sunt destinaţiile preferate de românii care pleacă la muncă în străinătate. Acolo, salariile medii depăşesc 2.000 de euro, iar pensiile sunt şi de cinci ori mai mari decât în România. În plus, ţarile latine, precum Spania sau Italia, nu mai sunt la fel de ofertante ca în trecut, din punct de vedere al situaţiei economice.

Mulţi dintre cei care vor să plece definitiv din România n-au absolvit liceul, au venituri foarte mici şi lucrează ca muncitori. Un job în străinătate le-ar putea aduce un salariu de până la 2.000-3.000 de euro pe lună.

Bărbaţii tineri sunt cei mai dispuşi să-şi facă un rost în afara ţării. Peste 40% dintre respondenţii de sex masculin au declarat că s-ar muta definitiv din România. E drept, bărbaţii îşi asumă riscuri mai uşor decât femeile şi simt responsabilitatea de a-şi întreţine familia cu orice preţ.

Este o tendinţă care îi plasează pe români pe locul doi în regiune din punct de vedere al dorinţei de emigrare. Topul e condus de sârbi. Aproape jumătate dintre ei ar fi dispuşi să se mute din ţara de origine în căutarea unei slujbe stabile în străinătate. 

×
Subiecte în articol: emigrare romani sărăcie
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close