Update. Şeful SIE, audiat acum la Parlament. SIE şi SRI au spus că nu vin să fie audiate de Comisia Roşia Montană

de M.Z.    |    24 Sep 2013   •   14:02
Update. Şeful SIE, audiat acum la Parlament. SIE şi SRI au spus că nu vin să fie audiate de Comisia Roşia Montană Foto: Agerpres
Update 14.17 - Şeful SIE: Au fost depuse zeci de informări despre Roşia Montană
 
Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, susţine că Serviciul pe care îl conduce a trimis, încă din 2002, zeci de informări despre Roşia Montană, către beneficiari - respectiv premier şi Administraţie Prezidenţială.

Informările au avut legătură cu bonitatea firmei, interesele firmei şi alte elemente necesare.
 
"Sunt informări ostile, dar şi unele favorabile. Toate sunt clasificate, deci nu vă pot spune nimic", a precizat Teodor Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a făcut această declaraţie la Parlament, înainte de a intra la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SIE.

 
Update 14.10 - Comisia specială pentru Roşia Montană a stabilit calendarul audierilor şi dezbaterilor


Update 14.02
- Comisia parlamentară pentru controlul SIE s-a reunit marţi, pentru a discuta despre refuzul serviciului de a veni în faţa comisiei Roşia Montană. Şedinţa a fost convocată de urgenţă, în urmă cu puţin timp.

Comisia specială Roşia Montană nu renunţă însă la audierea serviciilor secrete. Tot marţi, membrii comisiei speciale au votat că vor insista pentru ca reprezentanţii SRI şi SIE să dea declaraţii. 


_________________________________

Ştirea iniţială 12.48

Serviciile secrete refuză să vină în Parlament, ca să fie audiate de Comisia specială Roşia Montană. SRI şi SIE au transmis parlamentarilor că ei pot fi audiaţi, conform legii, doar de comisiile speciale de control asupra serviciilor. 

Ca atare, şefii comisiilor SIE şi SRI au spus că nu pot veni în faţa Comisiei speciale pentru a transmite punctele de vedere ale serviciilor.

 
"Săptămâna viitoare vom invita Ministerul Marilor Proiecte, SC Minvest SA, ministerul Economiei, RMCG, Institutul Geologic al României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Bugetului, Ministerul Pădurilor şi Apelor, SRI şi SIE", a spus ieri preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov.


Peste 15.000 de oameni au ieşit din nou in stradă, în Capitală, duminică seara, pentru a protesta faţă de proiectul de exploatare minieră de la Rosia Montana. "Uniţi, salvăm Roşia Montană" este mesajul care-i uneşte pe protestatari şi care s-a auzit ore în şir pe străzile Capitalei pentru a 22-a seară consecutiv.

Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. 
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
 

Parteneri
x close