Antena 3 CNN Actualitate Stare de urgență în Turcia pentru trei luni. Ce trebuie să știe românii care tranzitează Turcia în această perioadă

Stare de urgență în Turcia pentru trei luni. Ce trebuie să știe românii care tranzitează Turcia în această perioadă

Stare de urgență în Turcia pentru trei luni. Ce trebuie să știe românii care tranzitează Turcia în această perioadă
21 Iul 2016   •   16:27

Turcia suspendă temporar aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, după ce a fost decretată starea de urgență.

Oficialii spun că urmează astfel exemplul Franței, care a procedat la fel după atentatele din noiembrie anul trecut și că, în acest mod, statul va putea acționa mai eficient împotriva celor care au participat la tentativa de lovitură de stat.

"Turcia va suspenda temporar implementarea obligaţiilor care decurg din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, în conformitate cu decretarea stării de urgenţă; drepturile şi libertăţile fundamentale nu vor fi afectate în această perioadă. Şi Franţa a decretat starea de urgenţă; şi Franţa a suspendat Articolul 15 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului", a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmuş.

Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe și fost șef SIE, a explicat ce înseamnă această stare de urgență și ce trebuie să știe românii care ajung în Turcia în perioada asta, într-o intervenție telefonică la emisiunea 100 de minute, realizată de Alessandra Stoicescu și Adrian Măniuțiu.

"Declararea stării de urgență este o măsură excepțională, în cazul unor pericole reale. Este o hotărâre a președintelui și Ministerul de Interne are puteri sporite. Armata intervine doar în stare de asediu. Eu nu cunosc care este legea în Turcia, dar în practica internațională, în această perioadă pot fi restrânse anumite drepturi sau libertăți fundamentale și ministerul de interne poate emite ordonanțe cu putere de lege. În primul rând, în afară de limitarea drepturilor și libertăților, se poate limita sau interzice circulația vehiculelor sau a persoanelor, percheziții pot fi efectuate oricând, oriunde, razii. Tot în această perioadă se poate dispune închiderea temporară unor stații de distribuire a carburanților, restaurantelor, cafenelelor sau alte spații publice. De asemenea, se poate suspenda temporar apariția sau difuzarea unor emisiuni, la televizor sau radio."

"Vreau să subliniez că Ministerul de Interne va fi singurul care va autoriza manifestări publice sau marșuri și trebuie avut în vedere și acest lucru, pentru turiștii noștri, să nu participe la manifestări neautorizate."

"Nu armata, în ansamblul ei, a efectuat o lovitură, au fost anumite părți, în timp ce o mare parte din armată a stat pe bară. Eu mă aștept să aibă loc o epurare la nivelul cadrelor militare, dar mai mult decât atât, la ora actuală, nu aș merge pe varianta posibilității unui război civil. Deja o mare parte din armată îl urma pe Erdogan, cred că această epurare va duce la consolidarea poziției ale. E vorba despre o situație excețională, în care orice este posibil."

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close