Antena 3 CNN Actualitate Urşii din staţiunea Băile Tuşnad creează mari probleme localnicilor

Urşii din staţiunea Băile Tuşnad creează mari probleme localnicilor

Urşii din staţiunea Băile Tuşnad creează mari probleme localnicilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Ian 2013   •   14:36

Mai mulţi urşi care coboară în fiecare noapte în staţiunea Băile Tuşnad, în căutare de hrană, creează mari probleme localnicilor, printre păgubiţi fiind şi tatăl fostului ministru al Mediului Attila Korodi, căruia urşii i-au mâncat găinile din gospodărie, conform Mediafax.
   
Urşii coboară în fiecare noapte la punctele de colectare a gunoiului menajer din staţiunea Băile Tuşnad, judeţul Harghita, în căutare de hrană, fapt neobişnuit în anotimpul rece, când este perioada de hibernare. Grilajele metalice care le îngrădesc nu constituie un obstacol, dar urşii intră şi în gospodăriile oamenilor, omorând animale şi păsări.
   
Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor, susţine că urşii au fost văzuţi chiar şi ziua.
   
"De la mijlocul lunii decembrie a apărut în staţiune o ursoaică cu trei pui de doi ani şi o sută de kilograme fiecare; vine şi ziua şi noaptea. Ea şi puii ei au fost văzuţi cel mai des, însă mai sunt şi alţi urşi care coboară din pădure şi fac pagube foarte mari", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul staţiunii.
   
Urşii au intrat şi în gospodăria lui Korodi Adalbert Attila, tatăl fostului ministru al Mediului şi actual deputat Attila Korodi. Anul trecut, urşii i-au mâncat 24 de găini, iar în urmă cu câteva zile şi ultimele 15 pe care le mai avea.
   
"Când am venit să dau de mâncare la găini, era dezastru, numai pene şi sânge peste tot. Poarta era deschisă, parţial ruptă. Şi gardul era distrus pe o lungime de 5-6 metri. Trăiesc în Băile Tuşnad de peste 40 de ani, dar aşa ceva nu am mai văzut, ca urşii să umble iarna, în loc să hiberneze", a povestit Korodi Adalbert Attila.
   
Alţi localnici, care trăiesc în apropierea gării, au povestit şi ei despre atacuri ale urşilor.

"Urşii au sărit peste gard, au smuls burlanele, apoi au intrat în coteţele păsărilor şi au mâncat opt găini. La iepuri nu au putut ajunge, că peste tot în curte am pus scânduri în care am bătut cuie, să calce pe ele", a spus Balint Andras, adăugând că vecinului său urşii i-au omorât puii, iar cu porcul din gospodărie "au plecat la subraţ, ca să aibă provizii".
   
Localnicii spun că au încercat să alunge urşii, dar animalele nu se sperie, fiind obişnuite cu oamenii.
   
"Am strigat la ei, am bătut în table, am aruncat după ei cu lemne, pietre, chiar şi cu petarde, dar degeaba, nu se sperie de om deloc, sunt învăţaţi, stau la câţiva metri de om şi aşteaptă mâncarea, că sunt obişnuiţi să primească ce le aruncă turiştii", a afirmat un alt localnic.
   
La Primărie au fost depuse mai multe plângeri în acest sens.
   
Primarul staţiunii a cerut sprijinul pădurarilor şi al inspectorilor de la Agenţia de Protecţia Mediului (APM), care pot solicita relocarea urşilor ce reprezintă un pericol pentru oameni.
   
Monitorizarea ursoaicei din Băile Tuşnad şi a celor trei pui ai ei a început săptămâna trecută şi va dura cel mai probabil până la sfârşitul lunii, după care se va lua o decizie privind eventuala relocare a animalelor.
   
"A început monitorizarea şi cu ajutorul pădurarilor din zonă încercăm să furnizăm informaţii clare celor de la Garda de Mediu, care au obţinut anul trecut avizul pentru relocarea a cinci exemplare din zona Băile Tuşnad, despre traseele urşilor care coboară în staţiune, intervalele orare în care îşi fac apariţia, locurile frecventate de aceştia. Sperăm să putem rezolva mutarea ursoaicei şi a puilor într-un alt fond forestier, departe de aşezările umane", a precizat şeful Serviciului Deşeuri şi Arii Protejate din cadrul APM Harghita, Both Jozsef.
   
Urşii din Băile Tuşnad reprezintă un pericol nu numai pentru localnici, ci şi pentru turişti, întrucât ajung în zona gării CFR, pe aleile centrale şi în parcul staţiunii.
   
Potrivit evaluărilor, în pădurile din Harghita trăiesc între 900 şi 1.050 de urşi.

×
Subiecte în articol: ursi statiune probleme poarta
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close