Bulgaria a luat o decizie dramatică după eşecul primelor etape de vaccinare. Rezultatul a întrecut orice aşteptare

de Adrian Iclozan    |    22 Feb 2021   •   16:32
Bulgaria a luat o decizie dramatică după eşecul primelor etape de vaccinare. Rezultatul a întrecut orice aşteptare Hepta

Bulgarii nu sunt foarte interesaţi sau nu vor, pur şi simplu, să se vaccineze iar ţara lor se află pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al populaţiei imunizate.

Pornind de la această realitate, guvernul de la Sofia a renunţat la strategia de vaccinare în etape şi a decis să ofere vaccinul oricui doreşte să se imunizeze.

După ce premierul Boiko Borisov a dispus, vineri, ca centrele de vaccinare să fie deschise pentru toată lumea, circa 33.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele trei zile.

Spre comparaţie, numărul bulgarilor vaccinaţi în cele în cele şapte săptămâni anterioare abia ajunsese la 90.000.

Astfel, Bulgaria ajuns la un procentaj de circa 1,7% din populaţie vaccinată. Este cel mai mic nivel din Europa.

Într-un mesaj în care a anunţat renunţarea la strategia de vaccinare anti-COVID-19 în etape, Borisov a deplâns faptul că la centrele de vaccinare s-au prezentat, conform programării, doar circa 10% dintre persoanele care au cerut să fie vaccinate, conform etapei de care aparţin.

Aproximativ jumătate dintre bulgari refuză vaccinarea anti-COVID. Un sfert din populaţie se mai gândeşte

Înainte de a schimba strategia, Bulgaria se afla în fazele a treia şi a patra a procesului de vaccinare, respectiv vaccinarea persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, angajaţilor din domeniul securităţii şi a celor din sectoarele esenţiale.

Potrivit sondajelor, aproximativ jumătate dintre bulgari refuză vaccinarea anti-COVID-19, iar alţi circa 23% încă se mai gândesc dacă se vor vaccina.

Bulgaria a decis folosirea tuturor dozelor de vaccin disponibile, fără a constitui rezerve pentru rapel, întrucât anticipează o creştere a livrărilor de vaccin în luna martie.

Cea mai mare cantitate de vaccin comandată de guvernul bulgar este din cel produs de AstraZeneca, 4,5 milioane de doze, faţă de 3 milioane de doze Pfizer/BioNTech şi 460.000 Moderna.

Sursa: Agerpres

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close