Antena 3 CNN Actualitate Vaccinarea la ţară şi la oraş, aşteptată cu încredere şi nerăbdare. Rolul neaşteptat jucat de preşedinte şi de premier

Vaccinarea la ţară şi la oraş, aşteptată cu încredere şi nerăbdare. Rolul neaşteptat jucat de preşedinte şi de premier

Gabriela Mladin
1 minut de citit Publicat la 21:10 11 Ian 2021 Modificat la 21:10 11 Ian 2021
o_1erpbhhi5ro9131i16snvdo6t0b.jpg

Şi la oraş oamenii stau bine cu încrederea în specialişti şi aşteaptă vaccinul. Ei se arată, însă, mai puţin încrezători în decidenţii politici.

Drăguţeşti, judeţul Gorj, România. Este ianuarie 2021 iar prima etapă a campaniei de vaccinare a început de ceva vreme. Urmează a doua etapă, de la jumătatea lui ianuarie, dedicată vârstnicilor peste 65 de ani şi persoanelor cu boli cronice.

La Drăguţeşti, când vine vorba de vaccinare, oamenii merg pe încredere: nu cunosc prea multe despre ARN, ARN mesager, ADN şi relaţia dintre ele dar spun că dau credit nelimitat specialiştilor din domeniul medical.

"Ce auzim şi noi la televizor de la doctori, de la specialişti. Imunizează corpul omului şi nu mai face boală gravă", spune un sătean. Iar altul adaugă: "Dacă zic doctorii că e bine, eu m-aş vaccina!"  Alţii afişează un scepticism rezervat, precum o bătrână care mărturiseşte că nu s-a vaccinat niciodată.

Gorj. Oamenii spun că preşedintele şi premierul s-au codit când a venit vorba să dea un exemplu personal prin vaccinare

În schimb, la oraş, în Târgu Jiu, capitala de judeţ, oamenii sunt mult mai informaţi şi mai dornici de acţiune. Unii spun că s-au înscris deja pe platformă în vederea programării la vaccinare şi se arată bucuroşi să scape de mască, deşi cele două măsuri nu se exclud reciproc.

Alţii au un motiv special: au fost deja infectaţi cu SARS-CoV-2 şi au reuşit să învingă boala dar se tem că, fără vaccin, a doua oară nu vor mai fi la fel de norocoşi.

Sunt şi cei care arată cu degetul către nivelul scăzut al încrederii în autorităţi. Ei îşi amintesc că, atunci când a fost vorba de a da un exemplu personal prin vaccinare, prim-ministrul şi preşedintele "s-au cam codit". Sau, cel puţin, aceasta este impresia cu care au rămas oamenii.

La Spitalul judeţean, doar 40% din personalul medical a solicitat vaccinul. Cei care l-au făcut sfătuiesc oamenii să nu ezite şi să se imunizeze când le vine rândul. Şi primarul Marcel Laurențiu Romanescu spune că se va vaccina, pentru a da un exemplu.

În tot judeţul, în prima etapă, dedicată imunizării personalului medical, s-au imunizat ceva 1300 de persoane.

 

×
x close