Antena 3 CNN Actualitate Vaccinarea cu serul AstraZeneca, supendată pe rând în nouă țări europene

Vaccinarea cu serul AstraZeneca, supendată pe rând în nouă țări europene

După ce s-au raportat mai multe adverse grave în legătură cu administrarea dozelor dintr-un anumit lot al vaccinului AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, ca măsură de precauție.

Vaccinarea cu serul AstraZeneca, supendată pe rând în nouă țări europene
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    11 Mar 2021   •   16:46

Totuși, până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului şi aceste efecte adverse, anunță sursa citată.

Eşantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Naţional de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informaţii noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfăşurată.

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, suspendat în Danemarca

Şi Danemarca a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, oficialii danezi anunțând că au primit rapoarte cu privire la cheaguri de sânge fatale. Aceștia precizează însă că nu ştiu deocamdată dacă există o legătură cu vaccinarea.

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic".

Și Austria a suspendat administrarea serului produs de AstraZeneca

Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunţa că suspendă preventiv imunizarea în urma incidentelor.

„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters.

Islanda și Norvegia au anunțat și ele, joi, suspendarea în întregime a administrării serului AstraZeneca. Celelalte țări europene care au sistat vaccinarea cu serul AstraZeneca sunt Norvegia, Islanda, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg.

×
Subiecte în articol: astrazeneca
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close