Antena 3 CNN Actualitate Se pregătește vaccinarea împotriva variolei maimuței. Câte doze a cerut România

Se pregătește vaccinarea împotriva variolei maimuței. Câte doze a cerut România

Uniunea Europeană va achiziționa vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei, anunţă Comisia Europeană. Procedurile exacte de procurare a acestora vor fi stabilite împreună cu statele membre în perioda următoare.

Se pregătește vaccinarea împotriva variolei maimuței. Câte doze a cerut România
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    27 Mai 2022   •   16:48

Uniunea Europeană ar putea achiziţiona vaccinul Imvanex, produs de Bavarian Nordic şi folosit pentru variola umană, şi medicamentul antiviral Tecovirimat produs de compania americană Siga Tehnologies, potrivit Reuters. Contractele nu au fost încă semnate. În UE, Imvanex a fost folosit doar pentru variola umană, însă medicii l-ar putea utiliza şi pentru variola maimuţei. În Statele Unite, Imvanex este folosit în ambele cazuri.

România a solicitat iniţial 1.000 de doze din vaccinul împotriva variolei maimuţei pe care Uniunea Europeană urmează să-l achiziţioneze, a declarat ministrul sănătății, Alexandru Rafila. 

"Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Variola maimuței, depistată în alte trei țări din afara Africii, două din Europa. Ce spun specialiștii

Alte trei țări din afara Africii au detectat pentru prima dată cazuri de variola maimuței. Numărul total al statelor în care a ajuns virusul a crescut la 21.

Emiratele Arabe Unite (EAU) au devenit primul stat din Golf care a înregistrat un caz de variola maimuței. Cehia și Slovenia au raportat, de asemenea, primele cazuri marți. Cele trei țări s-au alăturat altor 18 state din afara Africii care au detectat virusul. Se așteaptă ca acest număr să crească și mai mult, dar experții spun că riscul general pentru populație rămâne scăzut.

Au fost găsite focare de virus în Europa, Australia și America. Simptomele includ adesea febră și erupție cutanată, dar boala este de obicei ușoară.

În Emiratele Arabe Unite, oficialii din domeniul sănătății au anunțat că a fost detectat un caz la un călător care a vizitat recent Africa de Vest și care primește acum tratament medical.

Autoritățile de acolo spun că sunt ”pe deplin pregătite” pentru a gestiona orice focar, adăugând că au existat protocoale de supraveghere timpurie pentru detectarea bolii, scrie BBC.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că virusul poate fi controlat cu un răspuns corect în țările din afara Africii, unde de obicei nu este detectat. ”Vă încurajăm pe toți să sporiți supravegherea variolei maimuței, pentru a vedea unde sunt nivelurile de transmitere și pentru a înțelege unde se îndreaptă aceasta”, a spus directorul OMS pentru Pregătirea pentru Riscuri Infecțioase Globale, Sylvie Briand, la o conferință de marți. Este posibil ca focarele să nu fie normale, dar rămân controlabile, a adăugat ea.

În afara Africii, există acum 237 de cazuri confirmate sau suspectate de variolă a maimuței, iar autoritățile sanitare din întreaga lume au anunțat planuri de a limita virusul.

Germania spune că a comandat până la 40.000 de doze de vaccin Imvanex - folosit pentru tratarea variolei, dar eficient și împotriva variolei maimuțelor - pentru a fi gata în cazul în care focarul se agravează.

Și în Franța, care a detectat trei cazuri, oficialii au anunțat o campanie de vaccinare a adulților care au fost expuși recent. Autoritățile de acolo recomandă ca un vaccin să fie administrat în termen de patru zile de la expunere.

În Anglia, oficialii au anunțat marți că au fost detectate încă 14 cazuri de virus. Numărul total de cazuri din Marea Britanie a ajuns la 71.

 

×
Subiecte în articol: Variola maimuței
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close