Antena 3 CNN Actualitate Vaccinul AstraZeneca, atractiv pentru români, în pofida controverselor. Jumătate din programări, făcute pentru acest ser

Vaccinul AstraZeneca, atractiv pentru români, în pofida controverselor. Jumătate din programări, făcute pentru acest ser

Vaccinarea cu AstraZeneca este în continuare luată în calcul de români ca opţiune de imunizare, în ciuda faptului că în numeroase ţări europene procesul de administrare a acestui vaccin a fost suspendat, fie complet, fie doar în cazul anumitor loturi.

Vaccinul AstraZeneca, atractiv pentru români, în pofida controverselor. Jumătate din programări, făcute pentru acest ser
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Mar 2021   •   14:42

Vaccinul AstraZeneca, atractiv în ciuda controverselor, a fost ales de peste 24 de mii de români în decursul zilei de luni, 15 martie, atunci când s-au programat pe plaformă în vederea vaccinării.

"Ieri (luni, n.r.) s-au programat pe locurile libere în centrele de vaccinare 51.625 persoane pentru doza 1.

În centrele unde se administrează vaccinul Moderna s-au efectuat 24.699 de programări, în centrele Pfizer care mai aveau locuri libere au fost făcute 2.475 de programări iar în centrele AstraZeneca, 24.445 de programări", a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă: Jumătate de milion de oameni, pe listele de aşteptare

Potrivit acestuia, suplimentar, pe listele de aşteptare, deschise începând din data de 15 martie, s-au înscris 489.273 de persoane.

Din cei aproape jumătate de milion de oameni de pe listele de aşteptare, peste 81 de mii sunt persoane cu vârste peste 65 de ani, circa 60 de mii sunt persoane cu boli cronice iar aproximativ 26 de mii fac parte din personalul esenţial.

Circa 252 de mii dintre cei aflaţi pe listele de aşteptare fac parte din etapa a treia, deschisă populaţiei generale.

Listele de aşteptare vor rămâne deschise pe tot parcursul campaniei de vaccinare, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Încă două ţări suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. România merge înainte

Încă două ţări au suspendat, marţi, vaccinarea cu serul de la AstraZeneca: agențiile de sănătate din Suedia și Letonia au anunțat că opresc temporar utilizarea acestui vaccin, ca măsură de precauție.

Autoritatea letonă a precizat că este vorba de o suspendare de până la două săptămâni.

Luni, Germania, Franța și Italia au anunțat că vor înceta şi ele imunizarea ce serul AstraZeneca, după ce mai multe țări au raportat posibile efecte secundare grave.

Decizia este "o măsură de precauție suplimentară", timp în care vaccinul este examinat și nu se leagă de utilizarea acestuia în Letonia.

În România, peste 10.000 de oameni şi-au anulat programările pentru imunizarea cu AstraZeneca în doar 48 de ore, iar decizia autorităţilor a fost să continue vaccinarea.

×
Subiecte în articol: astrazeneca programare vaccinare COVID
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close