Antena 3 Actualitate Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează consultări publice pentru Strategia destinată să repopuleze şi să transforme economic Valea Jiului

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează consultări publice pentru Strategia destinată să repopuleze şi să transforme economic Valea Jiului

de Georgiana Adam    |    10 Mai 2021   •   19:50
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează consultări publice pentru Strategia destinată să repopuleze şi să transforme economic Valea Jiului
Sursa foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță lansarea unei noi runde de consultări publice asupra Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului și a Planului de acțiuni aferent documentului. Runda de consultări vine odată cu publicarea, spre dezbatere publică, a documentelor actualizate.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană, prin Instrumentul de Sprijin Tehnic (TSI), dedicat susținerii reformelor structurale în Statele Membre UE (DG-REFORM) și realizat în colaborare cu PricewaterhouseCoopers România.

Strategia pornește de la o viziune ambițioasă: Valea Jiului, regiune revitalizată social, durabilă și interconectată, cu un mediu economic competitiv, susținut de investiții, inovare și recunoscută pentru specificul local.

Ea este fundamentată pe patru piloni de dezvoltare, cu direcții strategice adaptate nevoilor locale pe multiple paliere:

  • îmbunătățirea calității vieții și crearea unui mediu sănătos și durabil pentru generațiile viitoare, prin optimizarea sistemului educațional, a celui sanitar-medical, a asistenței sociale și a sistemului de protecție a mediului;
  • diversificare economică, inovare și antreprenoriat;
  • valorificarea durabilă a specificului local pentru dezvoltarea turismului;
  • accesibilitate, mobilitate și conectivitate.

Actuala strategie oferă premise pentru creșterea calității vieții și încurajarea tinerilor să rămână în Valea Jiului.

"Cunoscând importanța acestei strategii pentru oamenii din Valea Jiului și pentru viitorul micro-regiunii, ne dorim un proces de consultare cât mai amplu, care să includă toate părțile interesate din zonă, dar și de la nivel central", a declarat Marius Vasiliu secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În noul document au fost integrate recomandările și aspectele relevante care s-au degajat în cadrul primei runde de consultări publice, lansată în perioada 29 octombrie-20 noiembrie 2020.

Planul de acțiuni, realizat după consultări cu actori relevanți în zona Văii Jiului

Planul de acțiuni, lansat pentru prima dată în consultare publică, a fost elaborat în baza consultărilor PwC cu autoritățile locale din Valea Jiului și cu alți actori relevanți interesați, acțiunile fiind aliniate obiectivelor și direcțiilor strategice reflectate în cei patru piloni ai strategiei.

El vizează reconfigurarea pe multiple paliere a zonei, în contextul dificultăților economice și sociale generate de declinul industriei carbonifere și obiectivului asumat la nivel european de tranziție către o economie verde, cu impact redus asupra mediului înconjurător.

Strategia include obiective de dezvoltare pentru următorul deceniu, fiind concepută în baza unei analize a situației Văii Jiului, a resurselor și oportunităților pe care le oferă zona, precum și în baza evaluării nevoilor populației Văii Jiului și ale mediului de afaceri, având administrația locală ca vector de implementare a acțiunilor propuse prin planul de acțiuni.

Valea Jiului, o zonă cu potențial, care suferă din cauza declinului înregistrat de sectorul minier

Zona Văii Jiului are un potențial ridicat de dezvoltare atât prin prisma resurselor naturale, a frumuseții și biodiversității zonei, cât și prin prisma resursei umane.

Din păcate, în ultimii 30 de ani, regiunea a cunoscut un declin economic și demografic accentuat, atât ca urmare a problemelor întâmpinate de sectorul minier, dar și a lipsei de acțiuni concrete care să permită diversificarea economică locală.

În ciuda dificultăților generate de criza sanitară, documentul a venit în urma unui proces complex de consultare la nivelul comunității locale din Valea Jiului cu ONG-urile active din zonă, cu autoritățile locale, cu mediul academic și cel de afaceri, cu reprezentanți ai Complexului Energetic Hunedoara și alte entități active în procesul de consultare de la începutul anului trecut până în prezent.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene așteaptă și de această dată o participare activă în cadrul procesului de consultare publică, pentru definitivarea documentului în cele mai bune condiții.

Versiunea actualizată a Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului și Planul de acțiuni pot fi consultate pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, aici.

Observațiile pot fi transmise până la data de 24 mai a.c. la adresa [email protected]

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close