Antena 3 CNN Actualitate Valeriu Gheorghiță, anunț important pentru cei care au făcut prima doză de vaccin AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță, anunț important pentru cei care au făcut prima doză de vaccin AstraZeneca

După decizia de carantinare a dozelor AstraZeneca din lotul semnalat în Italia în urma mai multor decese, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a venit la Sinteza Zilei și a răspuns întrebărilor formulate de telespectatori.

Valeriu Gheorghiță, anunț important pentru cei care au făcut prima doză de vaccin AstraZeneca
de Georgiana Adam    |    12 Mar 2021   •   01:36

Mihai Gâdea: "Multe persoane se gândesc, în acest moment, să renunțe. O femeie ne semnalează că fiica, 37 ani, s-a vaccinat cu AstraZeneca. A avut frisoane, dureri de cap. Se gândește să nu facă rapel. Ce i-ați spune?"

Valeriu Gheorghiță: "Este o decizie nepotrivită. În cazul AstraZeneca, la a doua doză reacțiile adverse sunt mai puțin frecvente decât la prima doză. Este invers față de Pfizer și Moderna, unde reacțiile adverse sunt mai frecvente după doza a doua. Categoric, trebuie să facă și doza a doua. Aceste reacții comune minore trebuie tratate și gestionate conform recomandărilor medicului de familie."

Mihai Gâdea: "Dacă cineva vrea să renunțe (la vaccinarea cu AstraZeneca) - a făcut deja programare pe patformă - și vrea să se înscrie când va începe vaccinarea cu Pfizer, J&J sau Moderna...Poate face acest lucru?"

Valeriu Gheorghiță: "Vaccinarea este voluntară, neobligatorie și nu se poate impune nimănui un anumit tip de vaccin. Disponibilitatea mai multor tipuri de vaccin ne ajută să dăm posibilitatea unui număr mai mare de persoane să se vaccineze într-un timp mai scurt (...)."

Mihai Gâdea: "Dacă cineva a făcut prima doză cu AstraZeneca, nu ar trebui, sub nicio formă, să facă rapel cu Pfizer sau Moderna, pentru că sunt vaccinuri concepute complet diferite."

Valeriu Gheorghiță: "Sunt diferite ca tehnologie. În Marea Britanie se fac studii de evaluare a datelor de siguranță și imunogenicitate, răspuns imun protector. Nu anticipăm probleme pe siguranță și imunogenicitate, având în vedere că vorbim de vaccinuri autorizate, cu profil de siguranță documentat. Este vorba doar de interacțiunea dintre ele. Nu se anticipează probleme. Dar la acest moment se recomandă continuarea schemei de vaccinare cu același tip de vaccin folosit la prima doză."

Valeriu Gheorghiță: Vaccinările cu AstraZeneca vor continua! Carantinăm doar dozele din lotul suspect

"Cei programați la rapel cu AstraZeneca vor fi injectați cu AstraZeneca, însă nu din lotul ABV 2856 semnalat în Italia. Cei care sunt programați mâine (vineri) la vaccin vor primi doza de vaccin AstraZeneca dintr-un alt lot, necarantinat", a precizat Gheorghiță.

"Decizia retragerii lotului semnalat în Italia este luată din maximă precauție. Chiar dacă în România nu există semnale care să indice o relație de cauzalitate, am decis să luăm aceeași decizie ca și Italia - carantinarea dozelor din acel lot.

Vreau să menținem nivelul de încedere în acest tip de vaccin.

Agenția Europeană a Medicamentului a transmis azi (joi), în urma analizei experților, că nu există indicii ale unei relații de cauzalitate (între decese semnalate în țări din UE și administrarea vaccinului, n.r.)", a spus medicul

Gheorghiță a mai adăugat că România nu a primit vaccin din lotul ABV 5300, din care au fost distribuite 1,6 milioane de doze în 17 state din Uniunea Europeană.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close