Antena 3 CNN Actualitate Valeriu Gheorghiță explică de ce s-a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer: ”Este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României”

Valeriu Gheorghiță explică de ce s-a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer: ”Este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României”

Valeriu Gheorghiță a explicat marți, într-o conferință de presă, motivul pentru care s-a prelungit termenul de valabilitate al vaccinului Pfizer.

Valeriu Gheorghiță explică de ce s-a prelungit valabilitatea vaccinului Pfizer: ”Este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    26 Oct 2021   •   22:28

Decizia a fost luată la nivel global, nu doar pentru România, ca urmare a analizării de către Agenția Europeană a Medicamentului a datelor oferite de companie, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare:

„La momentul în care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate pentru vaccinul de la compania Pfizer a fost de șase luni. Această perioadă de valabilitate, evident, a avut în spate un studiu de stabilitate care arată că pentru șase luni la -80 de grade, vaccinul de la Pfizer își menține toate datele de calitate.

Agenția Europeană a Medicamentului a analizat ulterior datele de stabilitate care au fost oferite de companie și s-a decis prelungirea perioadei de valabilitate cu încă 3 luni. În momentul de față, perioada de valabilitate pentru toate vaccinurile Pfizer este extinsă la 9 luni și este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României și nu doar anumitor loturi și nu este o decizie temporară, este o decizie definitivă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a precizat că o astfel de măsură ar putea fi aplicată și în cazul altor vaccinuri:

„Este foarte probabil ca pe măsură ce sunt acumulate noi date de stabilitate, termenul de valabilitate să se prelungească și în viitor pentru produsele stocate la o temperatură ultrajoasă. De asemenea, aceeași perioadă de stabilitate a fost prelungită și pentru vaccinul Johnson & Johnson când recent a fost extinsă perioadă de la 3 luni la 4,5 luni la 2-8 grade”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
 

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă vaccin Pfizer
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close