Antena 3 CNN Actualitate Valeriu Gheorghiţă anunţă că România ar putea administra mai devreme doza trei de vaccin anti-COVID

Valeriu Gheorghiţă anunţă că România ar putea administra mai devreme doza trei de vaccin anti-COVID

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunţat, marţi, că România ia în calcul administrarea mai devreme a celei de a treia doze de vaccin anti-COVID.

Valeriu Gheorghiţă anunţă că România ar putea administra mai devreme doza trei de vaccin anti-COVID
Sursa foto: Captură Antena 3
de Milena Niță    |    21 Sep 2021   •   15:28

Decizia finală va fi luată, însă, după o ședință din această săptămână.

"În momentul de faţă avem nevoie de o soluţie de salvare. Suntem ca într-o barcă care se scufundă. Ori, în acest context trebuie să punem bazele unei strategii de educaţie, să învăţăm populaţia să citească ştirile şi informaţia (...)", a spus, marţi, medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

"La acest moment vorbim de administrarea unei doze trei cu vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte țări europene a fost de a administrarea unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă. 

Am transmis către Ministerul Sănătăţii, către comisiile de specialitate definirea acelor categorii vulnerabile de afecțiuni în cazul persoanelor care necesită, pe de o parte, o doză suplimentară de vaccin, practic de doza trei adițională, care va completa în schemele inițiate pentru prima dată trei doze, iar cei care au făcut deja o primă schemă de vaccinare vor efectua această a treia doză trei, care practic va consolida răspunsul imun", a spus Gheorghiță.

Cine poate primi doza a treia de vaccin

Valeriu Gheorghiță a precizat că FDA a autorizat administrarea unei doze booster, doza trei de rapel, la categoriile de persoane care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, indiferent de categoria de vârstă, dar și a personalului medical care are un risc crescut de îmbolnăvire.

"Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru, la care participă experți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului, în cadrul CNCAV și vom decide care este strategia de urmat. 

Practic ne propunem să începem mai repede doza trei pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani și persoanele vulnerabile și cu afecțiuni cronice, incluzând și pe cei care sunt rezidenți în centrele sociale, cămine și pacienții care sunt cu afecțiuni cronice renale în stadiu de dializă", a explicat dr. Gheorghiță.

De asemenea, a mai spus medicul, vor primi a treia doză persoanele cu afecțiuni oncologice, dar și cei care au factori de risc agravanți, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie. 

Alte categorii sunt pacienții post-transplant, pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale. 

Valeriu Gheorghiţă anunţă că România ar putea începe vaccinarea cu a treia doză anti-COVID din octombrie

Luna trecută, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID s-ar putea face în România din octombrie.

"Dacă Agenția Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, așa cum noi estimăm, cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom putea demara această etapă de administrare a celei de-a treia doze", a estimat medicul Gheorghiță.

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID va începe cu personalul medical și persoanele din categorii vulnerabile. Apoi vor fi eligibili și cei din alte categorii, a precizat medicul.

Bilanţ COVID-19 din 21 septembrie 2021. Aproape 7.000 de cazuri noi

Bilanţ COVID-19 din 21 septembrie 2021, în România. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 6.789 noi cazuri de coronavirus.

Până astăzi, 21 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.158.841 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 80 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 

Până marţi, 35.721 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă doza trei vaccin COVID
Parteneri
Cod portocaliu de ninsori și viscol
x close