Antena 3 CNN Actualitate Decizia luată de România în cazul vaccinului AstraZeneca, după ce nouă țări europene au suspendat vaccinarea cu serul produs de această companie

Decizia luată de România în cazul vaccinului AstraZeneca, după ce nouă țări europene au suspendat vaccinarea cu serul produs de această companie

În aceste clipe, România decide ce face cu vaccinarea AstraZeneca. Sunt nouă țări europene care au decis să suspende vaccinarea cu serul AstraZeneca și asta pentru că au apărut temeri legate apariția unor efecte adverse grave, cum ar fi formarea de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate.

Decizia luată de România în cazul vaccinului AstraZeneca, după ce nouă țări europene au suspendat vaccinarea cu serul produs de această companie
de Gabriel Dano    |    11 Mar 2021   •   17:38

Autoritățile austriece, de exemplu, investighează în prezent dacă există vreo legătură între decesele unor persoane și vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. În aceste momente, România este în legătură cu Agenția Europeană a Medicamentului și compania AstraZeneca pentru a se decide dacă la nivelul Uniunii Europene este necesară suspendarea vaccinării cu acest ser.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat la Antena 3, că România analizează, la rândul său, dacă se impune oprirea vaccinării cu vaccinul produs de AstraZeneca. Acesta a subliniat că, deocamdată, suspiciunile vizează un singur lot de vaccin.

"Este vorba despre un lot de vaccin de la compania AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare fenomene trombotice. Ce înseamnă asta - apariția unor cheaguri de sânge.

Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate: Până pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene.

România nu a primit doze din acest lot. La acest moment am observat și noi că aproximativ 9 țări europene au decis să suspende vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. Încă nu știm dacă este vorba de o decizie care vizează toate loturile de vaccin sau doar vaccinurile din acest lot.

Eu am luat legătura cu reprezentanții companiei AstraZeneca din România și chiar la această oră este o întâlnire la nivel european pe această temă și imediat ce această întâlnire va fi finalizată voi avea și eu toate datele la dispoziție și vom putea analiza dacă se poate impune în România acest lucru, însă trebuie să înțelegem că până în acest moment există o suspiciune asupra unui lot", a declarat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, suspendat în Danemarca și Italia

După ce s-au raportat mai multe adverse grave în legătură cu administrarea dozelor dintr-un anumit lot al vaccinului AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, ca măsură de precauție.

Totuși, până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului şi aceste efecte adverse, anunță sursa citată.

Eşantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Naţional de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informaţii noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfăşurată.

Şi Danemarca a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, oficialii danezi anunțând că au primit rapoarte cu privire la cheaguri de sânge fatale. Aceștia precizează însă că nu ştiu deocamdată dacă există o legătură cu vaccinarea.

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic".

Și Austria a suspendat administrarea serului produs de AstraZeneca

Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunţa că suspendă preventiv imunizarea în urma incidentelor.

„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters.

Islanda și Norvegia au anunțat și ele, joi, suspendarea în întregime a administrării serului AstraZeneca. Celelalte țări europene care au sistat vaccinarea cu serul AstraZeneca sunt Norvegia, Islanda, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg.

×
Subiecte în articol: astrazeneca Dr. Valeriu Gheorghiță
Parteneri
Obiectul din casă care te bagă la pușcărie. Mulți români îl au
x close