Antena 3 CNN Actualitate Dr. Valeriu Gheorghiţă dezvăluie cine răspunde în cazul în care cei vaccinaţi suferă de efecte adverse grave

Dr. Valeriu Gheorghiţă dezvăluie cine răspunde în cazul în care cei vaccinaţi suferă de efecte adverse grave

Şeful campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a explicat, duminică, la Antena 3, ce se întâmplă din punct de vedere medical cu persoanele care dezvoltă efecte secundare grave post-vaccinare şi cine va prelua responsabilitatea acestei situaţii, dat fiind că producătorii de vaccin solicită imunitate în faţa legii în statele care folosesc produsele lor.

o_1eqita1o0g5f168u1bg31qalo4ob.jpg
de Adrian Iclozan    |    27 Dec 2020   •   22:21

"Profilul reacţiilor adverse este asemăntor altor tipuri de vaccin. Profilul este mult mai uşor în cazul acestui vaccin. Majoritatea colegilor mei mi-au spus că nici n-au simţit această înţepătură (...) Ce regăsim în rezumatul caracteristicilor produsului sunt reacţii adverse locale: disconfort local, tumefacţie sau roşeaţă la locul de administrare sau, în anumite cazuri, în primele 24 de ore, febră, dureri de cap, stare de oboseală, dureri musculare şi articulare. Nu sunt efecte adverse care să necesite abordare medicală particulară. Ele au fost controlate prin medicaţie simptomatică, gen paracetamol, la voluntari. Sunt citate 2-3 reacţii adverse majore la persoane cu istoric de şoc anafilactic, o situaţie foarte rară, gravă (...) Este important să ştii ce ai de făcut la momentul respectiv. Există o procedură distribuită la centrele de vaccinare pentru astfel de cazuri (...) 

Dr. Gheorghiţă: Toate medicamentele prezintă risc de şoc anafilactic

Nu există risc de şoc anafilactic doar la acest vaccin. Acest risc există la orice tip medicament. Vă dau exemplul banalului antibiotic amoxicilină acid clavulanic, care se ia peste tot. Are în prospect efecte adverse foarte grave, inclusiv şoc anafilactic, şi toată lumea îl ia fără să îşi facă probleme (...) Ulterior administrării vaccinului, persoana vaccinată este supravegheată 15 minute, timp în care îi va fi acordată toată atenţia medicală", a spus medicul.

(Realizatorul Răzvan Dumitrescu îl întreabă pe Valeriu Gheorghiţă cine răspunde în România dacă apar efecte grave în urma administrării vaccinului)

"În momentul de faţă, este prevăzut spre dezvoltare, la fel ca în alte 11 ţări europene, un mecanism de compensare directă a unei persoane pentru cazul, improbabil, în care persoanele vaccinate dezvoltă reacţii adverse. Din ceea ce ştiu - nu sunt jurist şi îmi cer scuze dacă greşesc - mecanismul de compensare revine în sarcina statului", a precizat Valeriu Gheorghiţă.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă efecte adverse
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close