Antena 3 CNN Actualitate Vamă de 3,5 milioane de euro, cu lacătul pe ușă

Vamă de 3,5 milioane de euro, cu lacătul pe ușă

Suntem campioni la cheltuieli, degeaba. Avem exemplul punctului vamal Racovăţ, singurul cu Ucraina din judeţul Botoşani. Modernizarea a costat nu mai puţin de 3, 5 milioane de euro, dar de peste 10 ani stă închis. Nu este clar de ce vama nu este folosită. În tot acest timp, botoşănenii care trăiau din comerţul de frontieră spun că au ajuns la sapă de lemn.

Vamă de 3,5 milioane de euro, cu lacătul pe ușă
de Iulia Gorgorin    |    11 Ian 2021   •   12:15

Punctul de frontieră de la Racovăţ nu respecta normele Schengen aşa că statul român a investit sume considerabile pentru modernizarea lui.

Lucrările au fost finalizate, după care s-a pus lacătul. Şi aşa a rămas de mai bine de 10 ani. Explicaţia autorităţilor române ar fi că omologii ucrainieni nu şi-ar fi respectat partea de înţelegere privind lucrările lor de modernizare a infrastructurii. 

''Este o vamă finalizată în proporție de sută la sută. Partea ucrainiană a ajuns cu lucrările la un procent de până la 90 la suta. În cazul Racovăț ar mai trebui emisă o hotărâre de Guvern pentru partea de personal'', spune Dan Nechifor, prefect Botoşani.Î

În cele din urmă, lucrările şi dotările destinate punctului de frontiera au fost finalizate. Mai mult, cu trei milioane de euro a fost reabilitat inclusiv drumul, care, cu vama închisă nu duce nicăieri. 

Pentru localnicii care trăiau din micul comerţ de frontieră, închiderea punctului vamal este o adevărată catastrofă. În plus, mulţi dintre ei au rude la doar câţiva kilometri de graniţa de la Racovăţ pe care nu le-au mai văzut de ani de zile. 

Şi agenţii economici din Botoşani care fac comerţ cu Ucraina sunt afectaţi de închiderea vămii. Ei sunt nevoiţi să ocolească mai bine de 100 de kilometri. 

×
Subiecte în articol: vama lacăt Ucraina Botoșani Racovăţ
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close