Antena 3 CNN Actualitate Vameşii de la Moraviţa se filmau în timp ce-şi numărau şpăgile

Vameşii de la Moraviţa se filmau în timp ce-şi numărau şpăgile

Vameşii de la Moraviţa se filmau în timp ce-şi numărau şpăgile
Sursa foto: Foto: Mediafax
01 Mar 2011   •   18:11

Noi informaţii din documentele anchetatorilor de la Vama Moraviţa, redactete de procurorii anticorupţie: vameşii ascundeau în doze de cola banii primiţi ca mită de la contrabandiştii de ţigări, după care le ascundeau în canale, titrează Gândul. Mai mult decât atât, angajaţii se filmau în timp ce îşi numărau şpăgile acumulate.

 
Potrivit sursei citate, mita era introdusă în doze de cola, care erau ascunse în canalele din preajma punctului de trecere a frontierei. Pentru a depista locul exact în care erau ascunse dozele cu bani, "oamenii legii" se spionau cu ajutorul aparaturii achiziţionate recent pentru accederea la spaţiul Schengen. În continuare, dozele erau subtilizate înainte de finalul turei, adică înainte ca cei care ascunseseră dozele să revină pentru a şi le recupera. 
 
Cu toate acesta metoda avea şi ea un neajuns - banii se udau şi trebuiau uscaţi. Aceasta era şi motivul pentru care în punctul vamal existau numeroase uscătoare de păr.
 
"Aparatura de supraveghere a traficului era direcţionată către câmp, camerele de supraveghere fiind utilizate de inculpaţi ca să-i depisteze pe acei inculpaţi care adunau banii din canale şi nu îi împărţeau la finalul turei de lucru. În repetate rânduri au existat scandaluri, mai ales pentru că în urma precipitaţiilor bancnotele din canal se udau şi erau nevoiţi să le usuce cu fohnul în interiorul punctului de trecere a frontierei la finalul zilei", se arată în documentele citate.
 
Doi poliţişti de frontieră şi un vameş au fost surprinşi de mai multe ori de camerele de supraveghere montate în birourile din Vama Moraviţa şi Vama Naidăş urmărind filme porno într-un birou al poliţiei de frontieră, unde se încuiau şi îşi petreceau câte 2-3 ore pe tura de noapte, în timp ce colegii lor încasau şpăgile în punctul de trecere a frontierei.
 
DGA şi DNA cercetează implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie. De la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), 93 de la vămile Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş) şi 32 de la Vama Albiţa (Vaslui).
 
Ultima acţiune a avut loc în 23 februarie, la Vama Ploieşti, în acest caz fiind arestat şeful biroului vamal, Cornel Costea.
 

×
Subiecte în articol: spaga mita vamesi
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close