Antena 3 CNN Actualitate Cum arată vânătorul de mine "Ion Ghiculescu" ajuns azi la Constanța | Nava a fost achiziționată de România în cadrul unui program de 150 de milioane de euro

Cum arată vânătorul de mine "Ion Ghiculescu" ajuns azi la Constanța | Nava a fost achiziționată de România în cadrul unui program de 150 de milioane de euro

Cea mai recentă dotare a Marinei militare române a ajuns, marți, în Portul Constanța.

Cum arată vânătorul de mine "Ion Ghiculescu" ajuns azi la Constanța | Nava a fost achiziționată de România în cadrul unui program de 150 de milioane de euro
Sursa foto: Facebook / Jurnal Militar Constanța
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2023   •   15:16

Este vorba de fosta HMS Blyth, rebotezată "Sublocotenent Ion Ghiculescu".

Nava a fost lansată la apă în iulie 2000 și a intrat în serviciul Marinei Regale Britanice un an mai târziu, fiind scoasă din serviciu în augus 2021.

Acest vas este primul dintre cele două vânătoare de mine care vor dota Forțele Navale ale României, în urma acordului încheiat cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Timp de peste o lună, nava a parcurs aproximativ 4.500 de mile marine.

În perioada iulie - noiembrie, echipajul românesc s-a instruit sub coordonarea Marinei Regale Britanice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Forțele Navale Române: Vânătorul de mine va crește capacitatea țării de a proteja căile de navigație

Vânătorul de mine "Sublocotenent Ion Ghiculescu" este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO. 

Face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, o lungime de 52.5 metri, o lățime de 10.9 metri, un pescaj (partea imersată) de 2.3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, programul "Vânător de mine", în cadrul căruia a fost achiziționată nava britanică, are o valoare totală de 150 de milioane de euro, fără TVA. 

Este un program de natură să amelioreze capacitatea de a acționa eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigație și a infrastructurii critice din zona de responsabilitate, susțin Forțelor Navale Române.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close