Antena 3 CNN Actualitate Vara va aduce secetă şi preţuri ridicate la alimente în România

Vara va aduce secetă şi preţuri ridicate la alimente în România

Vara va aduce secetă şi preţuri ridicate la alimente în România
Sursa foto: Foto: INTACT Images
10 Mai 2011   •   20:41

România va traversa din nou o vară secetoasă, anunţă hidrologii, iar cele mai afectate zone vor fi Oltenia, sudul Moldovei şi Dobrogea. Şi Europa suferă de la începutul anului de o secetă severă. Centrul Global pentru Precipitaţii şi Climatologie a precizat că în vestul şi în centrul continentului nu a plouat nici jumătate din cât ar fi fost normal.

Specialiştii spun că seceta prelungită este provocată de un câmp de presiune ridicată extrem de stabil deasupra întergii Europe, care nu a permis ca aerul umed dinspre ocean să formeze nori şi să apară ploile.

Ţări ploiase precum Marea Britanie, Germania sau Elveţia, traversează cea mai secetoasă perioadă din ultimii 50 de ani. Iarna a fost uscată şi rezervele de apă din sol sunt extrem de scăzute, iar primăvara nu a adus suficiente precipitaţii.

Situaţia cea mai critică este în bazinul Rinului, unde din cauza uscăciunii alerta pentru incendiile de vegetaţie este la un nivel maxim.

Meteorologii estimează că şi august va fi o lună caniculară pentru români, iar în timp ce ministrul agriculturii susţine că lipsa ploilor nu va afecta drastic culturile, producătorii nu exclud posibilitatea ca preţurile la alimente să explodeze în vară, din cauza secetei.




×
Subiecte în articol: vara seceta România Oltenia dobrogea
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close