Antena 3 CNN Actualitate Momentul potrivit pentru a da pomii cu var, primăvara. Ce trebuie să faci pentru a avea o recoltă bogată

Momentul potrivit pentru a da pomii cu var, primăvara. Ce trebuie să faci pentru a avea o recoltă bogată

Văruirea pomilor primăvara este foarte importantă pentru a avea o recoltă bogată în noul an. Specialiștii dezvăluie momentul oportun pentru a da cu var pomii, primăvara.

Momentul potrivit pentru a da pomii cu var, primăvara. Ce trebuie să faci pentru a avea o recoltă bogată
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    24 Feb 2024   •   13:00

Experții dezvăluie un secret bine păstrat legat de momentul ideal pentru văruirea pomilor. Scopul procesului de văruire este crucial pentru menținerea sănătății pomilor fructiferi.

Una dintre prioritățile majore este protejarea copacilor împotriva insectelor dăunătoare care pot depune ouă în scoarța lor. De asemenea, văruirea previne creșterea mușchilor și lichenilor pe scoarța pomilor, oferindu-le un mediu propice pentru dezvoltare în perioada de vară.

Înainte de a începe procesul de văruire, experții recomandă curățarea atentă a scoarței uscate a pomilor. Acest pas pregătitor este esențial pentru a asigura o aderență optimă a varului și pentru a elimina potențialele cuiburi de insecte existente.

Văruirea trebuie făcută în luna martie înainte de înflorirea pomilor, pentru a nu afecta procesele de polenizare. Se recomandă așteptarea unei zile după curățarea pomilor înainte de a începe procesul. Aplicarea varului ar trebui să se facă în două straturi pentru a asigura o acoperire uniformă.

Ingrediente pentru o soluție de var eficientă:

  • 50 de grame de aracet,
  • 2-3 kilograme de var stins,
  • 250 de grame de sulfat de cupru,
  • 10 kilograme de apă.

Procedeu de pregătire: Se amestecă 50 de grame de aracet cu 2-3 kilograme de var stins și 250 de grame de sulfat de cupru. Se adaugă 10 kilograme de apă la amestec pentru a obține un var eficient. În lipsa sulfatului de cupru, se poate utiliza sare de mare ca alternativă.

Varul pregătit conform acestei rețete aduce numeroase beneficii pomilor fructiferi, protejându-i împotriva razelor de soare în timpul verii, asigurând o barieră împotriva gerului în iarna năprasnică și prevenind depunerea ouălor de insecte dăunătoare. Este o modalitate eficientă de a menține sănătatea și aspectul plin de vitalitate al copacilor din grădina ta, potrivit click.ro.

×
Subiecte în articol: pomi primavara
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close