Antena 3 CNN Actualitate Celebra varză de Buzău, afectată de secetă și temperaturi extreme. Prețul unui kilogram de varză toamna aceasta

Celebra varză de Buzău, afectată de secetă și temperaturi extreme. Prețul unui kilogram de varză toamna aceasta

Seceta din acest an scumpește varza pentru murături. Legumicultorii din Buzău sunt nevoiți să vândă varza cu prețuri mult mai mici, iar asta pentru că producția a fost afectată de seceta din această vară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Noi 2023   •   13:15

Varza de murat e mai puțină și mai scumpă în acest an.

Asta pentru că producția a fost diminuată de seceta și căldurile extreme din această vară.

Legumicultorii din Buzău se grăbesc acum să recolteze varza, cât mai este vreme bună, și o vând comercialilor direct de pe câmp. Dacă anul trecut varza se vindea și cu 1,5 lei kilogramul, acum se vinde cu prețuri între 2 și 3 lei kilogramul.

Ion Mihai, legumicultor din Buzău cultivă varză pe o suprafață de circa opt mii de metri pătrați, pe un lot aflat la marginea orașului.

Citește și: În prag de iarnă, românii nu au bani de încălzire. Sunt afectate jumătate dintre gospodăriile din România

Anul acesta a plantat mai puțină varză, dar și mai târziu, deoarece temperaturile din mijlocul verii l-au ținut departe de terenurile încinse. Iar această problemă persistă de câțiva ani, din păcate.

"În primul rând căldura, varza se plantează în iulie, iar la nivelul solului avem cred că 60 de grade. E foarte greu să o plantezi, plus oamenii respectivi. Plantăm mai mult seara sau dimineața", a spus Ion Mihai, legumicultor.

Pentru că acum este perioada cea mai bună de recoltare, grădinarii se grăbesc să adune varza cât mai repede.

Însă rezultatele nu sunt cele așteptate. Varza nu a crescut uniform, din cauza vremii capricioase, iar legumele au fost atacate de dăunători.

"Are orificii datorită dăunătorilor. Este buba verzei care face un vierme verde, a limaxului. Începând de la viermi verzi, mai mari sau mai mici, mușiță albă, mușiță neagră, albastră. Toată gama de dăunători care se dezvoltă din cauza climei și secetei excesive", a mai precizat legumicultorul.

"Ea trebuie să fie uniformă, dar din cauza căldurilor, nu a avansat.  Când ne ajuta timpul, era bine. Ea se mărea. Ploi de toamnă nu au venit", a spus Constantin Raicu, legumicultor.

Grădinarii adună verzele în grămezi, după care le transportă la capătul rândului.

Aici le cântăresc, apoi le încarcă în căruțele sau remorcile clienților.

Pentru prima oară, domnul Mihai, ca mulți alți grădinari din zonă, a decis să vândă varza direct de pe câmp, pentru a câștiga timp.

O vinde cu doi lei kilogramul și este convins că așa va fi tot sezonul.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close