Antena 3 CNN Actualitate Vasile Bănescu, despre dosarul în care e inculpat ÎPS Teodosie: "Patriarhia e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție"

Vasile Bănescu, despre dosarul în care e inculpat ÎPS Teodosie: "Patriarhia e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție"

Purtătorul de cuvânt al BOR spune că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, referindu-se la punerea sub inculpare la DNA a lui ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Vasile Bănescu, despre dosarul în care e inculpat ÎPS Teodosie: "Patriarhia e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție"
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
de Milena Niță    |    19 Ian 2024   •   10:30

"Poziţia Patriarhiei Române în acest caz ultracunoscut, întrucât agenda acestui caz e una mai veche şi destul de extinsă, este cea exprimată la începutul cercetării care s-a întreprins de către DNA (...): Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie. 

Numai autorităţile, fireşte, cele judiciare se vor pronunţa la sfârşitul anchetei în legătură cu acest lucru. 

Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. 

Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită. 

Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, joi seară. 

Bănescu, întrebat dacă Arhiepiscopul Tomisului ar trebuie să-și dea demisia

Întrebat dacă Arhiepiscopul Tomisului ar trebuie să își dea demisia, Bănescu a precizat că "legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare".

"Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală, sădită de Dumnezeu în creaţia Lui inteligentă. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simţ. 

Fireşte că, ajuns într-o astfel de situaţie, oricine ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă. 

Legile pe care le-am invocat, legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare. Înţeleg că funcţionează cu intensitate diferită de la persoană la persoană. 

Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica, care nu doreşte moartea păcătosului, ca să citez din Sfânta Scriptură, ci îndreptarea lui, Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ţinută şi o atitudine adecvată la realitate. 

Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. 

E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. 

E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume", a spus Bănescu.

La aceeaşi întrebare, purtătorul de cuvânt al BOR a reamintit că Sfântul Sinod este forul suprem de conducere în Biserica Ortodoxă Română, iar următoarea ședință va avea loc în luna februarie, potrivit euronews.ro.

Arhiepiscopul Tomisului a ajuns joi în fața procurorilor DNA. ÎPS Teodosie a fost citat de procurori pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă.

×
Subiecte în articol: ÎPS Teodosie Vasile Banescu demisie
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close