Antena 3 CNN Actualitate Vasile Bănescu îl pune la punct pe ÎPS Teodosie, după ce Arhiepiscopul Tomisului a interzis fumătorilor să bea agheasmă

Vasile Bănescu îl pune la punct pe ÎPS Teodosie, după ce Arhiepiscopul Tomisului a interzis fumătorilor să bea agheasmă

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe l-a pus din nou la punct pe ÎPS Teodosie. Vasile Bănescu a reacţionat după ce Arhiepiscopul Tomisului a declarat că o persoană care fumează nu are voie să bea agheasmă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2024   •   07:52

Despre o persoană care fumează, ÎPS Teodosie a spus că aceasta nu poate lua agheasmă "nici mare, nici mică, nici anafură, pentru că e mai rău ca un păgân" . 

Teodosie a vorbit şi despre prietenia dintre o fată şi un băiat care este fumător: "Nu este bine! Să-l convingă, dacă vrea prietenia, să se lase de fumat".

Preotul a făcut referire şi la rânduieli legate de sărbătoarea Bobotezei, care trebuie respectate. 

Astfel, el a spus că "femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie" nu pot bea agheasma sfinţită de Bobotează, dar o pot lua şi aduce acasă. 

Aceste declaraţii controversatre făcute de ÎPS Teodosie au stârnit o reacţie dură din partea purtătorului de cuvânt al Patrhiarhiei.

"Cei care, afectați grav de ideologiile cristofobe, numesc în derâdere creștinismul, creștinopatie, primesc un nesperat și consistent ajutor de la cei care, în nebunia idolatrizării ignoranței lor inclusiv teologice, trântită zgomotos pe taraba ritualismului religios, îl trimit pe fumător în iad, pe femeia cu fiziologie normală afară din biserică și pe ambii cât mai departe de aghiasma mare și mică. Ca și cum cel luptat de o patimă nu ar avea nevoie de ajutorul lui Hristos și al nostru, ca și cum fiziologia ar fi sinonimă cu necurăția sau aghiasma cu Sfânta Împărtășanie", a scris Vasile Bănescu într-o postare pe Facebook.

Cei doi nu sunt la primul conflict. În urmă cu un an, Banescu şi Teodosie s-au contrat pe tema datei sărbătorilor pascale. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a reacţionat atunci după ce Teodosie a invocat minunea aprinderii Sfintei Lumini drept argument pentru decalarea sărbătorilor pascale faţă de catolici.

"Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis", a scris la acea vreme Bănescu. De partea cealaltă, Teodosie a lansat un atac la persoană şi a susţinut că a doua soţie a lui Bănescu ar fi impotriva religiei.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close