Antena 3 CNN Actualitate Vasile Paraschiv câştigă procesul împotriva statului român pentru torturile la care a fost supus

Vasile Paraschiv câştigă procesul împotriva statului român pentru torturile la care a fost supus

Vasile Paraschiv câştigă procesul împotriva statului român pentru torturile la care a fost supus
04 Dec 2008   •   09:14

Disidentul Vasile Paraschiv a câştigat miercuri procesul deschis statului român pentru torturile la care a fost suspus în perioada comunismului. Tribunalul Bucureşti i-a acordat despăguburi de 300.000 de euro. Paraschiv solicitase instanţei despăgubiri în valoare de un milion de euro. Decizia Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Tânărul muncitor Vasile Paraschiv a fost membru PCR, însă în octombrie 1968 a ieşit din partid. În acea perioadă, Nicolae Ceauşescu devenise popular peste hotare ca urmare a discursului legat de invadarea Cehoslovaciei de Uniunea Sovietică. Paraschiv a încercat atunci să organizeze un sindicat muncitoresc liber, similar celor din occident. A fost ridicat de Securitate, dus într-o pădure, torturat şi apoi închis într-un spital psihiatric, unde a cunoscut "iadul pe pământ". Paraschiv a încercat să trimită scrisori către Nicolae Ceauşescu şi către conducerea unor instituţii precum Miliţia, în care cerea respectarea drepturilor omului în România.
În 1977, a fost arestat în casa scriitorului Paul Goma şi internat din nou. Mai târziu, a cerut eliberarea unui paşaport pe care, surprinzător, l-a primit, plecând în Franţa. A cerut reexaminarea sa de către specialişti francezi pentru a se demonstra că certificatul medical eliberat în România, potrivit căruia suferea de boli psihice, conţinea o minciună de care se foloseau autorităţile comuniste pentru a-l interna în spital.
În luna noiembrie a.c., dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul instanţei supreme, invocând prescripţia faptelor. Insitutul de Investigare a Crimelor Comunismului va contesta soluţia procurorului de neîncepere a urmării penale în cazul celor 67 de persoane reclamate de Vasile Paraschiv.
Anul acesta, Paraschiv a lansat cartea "Aşa nu se mai poate, tovarăşe Nicolae Ceauşescu", în care a scris despre suferinţele îndurate în perioada comunistă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close